Стигна се до задочен спор за тестове за COVID-19 между София и Брюксел. Поръчаните 1 милион теста от Европейския съюз все още не са получени, обясни премиерът Бойко Борисов тази сутрин.

„Ние в рамките на дни променихме индустрията си. И тези, които бяха с мен в тъкачните заводи, шивачните цехове, в заводите, които от полемери произвеждат очила, маски шлемове, огромен труд извършиха. Все още ги няма“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Европейската комисия все още получава оферти от доставчици на тестове. Тези оферти след това трябва да бъдат оценени и едва тогава страните-членки правят поръчките си. Това обясни говорител на Комисията в отговор на въпрос за поръчаните и платени тестове от България.

„Бих искал да подчертая, че в тази процедура Комисията не получава никакво плащане. Страните-членки правят сами поръчките си към избраните доставчици и плащанията се осъществяват в този контекст“, обясни говорителят на ЕК Стефан де Кеермасмакер.

Европейската комисия e удължила до 12 април срока, в който доставчици на тестове за COVID-19 могат да представят предложения в съвместната обществена поръчка.