Разпоредил съм на щаба да започнат тестване на Банско, за да разберем какъв имунитет е изграден срещу коронавируса. Това каза премиерът Бойко Борисов на редовния сутрешен брифинг на оперативния щаб.

„Там са минали повече от две-три седмици от момента, в който хората са били в контакт с вируса. Тогава може да се разбере дали са изкарали леко заболяването, или без да се разболеят, са направили имунен отговор“, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Стотина облекла ще изпратим на братята си в Северна Македония за лекарите на първа линия, добави Борисов.

Премиерът обясни и че има достатъчно осигурени лекарства, които дават положителен резултат при лечение на коронавирус.  

Надявам се университетите в Мелбърн, Италия и България обединени заедно да работим усилено по темата за лекарствата. Но хубавата българска поговорка да не казваш „Хоп“ преди да си скочил, винаги е била в основата на моите изказвания, допълни Борисов.

В 9 ч. предстои среща с производители на лекарства, дано успеем да свършим работа, допълни премиерът.

Борисов коментира намерението на Япония да дари на България противовирусно лекарство, за което се правят тестове доколко помага при пациенти с COVID - 19. 

„Отношенията между България и Япония са такива, че да, докторите казват, че не пречи, може и да помага лекарството, но лекарите проявиха жест и ни включиха в списъка“.

Българската индустрия произвежда много по-качествени стоки, които – когато ги дадеш на други страни, виждате, че те правят красив жест, който се прави десетки години, добави премиерът.

Той разпореди на щаба и на кметовете да мислят"какъв ред и дисциплина да се създаде, за могат все пак хората да ходят на планина и в паркове, но без да има струпвания и да се нарушават мерките.

Утре премиерът Борисов ще се срещне с Патриарха, за да обсъдят мерките около предстоящите празници - Цветница и Великден.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 560 0 146 1 206
Света 6 573 568 10 873 388 041 3 170 532
Заразени* Нови Починали
България 2 560 0 146
Света 6 573 568 10 873 388 041
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer