Касата ще плаща на лаборатории, с които има договор, извършването на тестове за коронавируса.

Снимка: bTV

Новината съобщиха от Националния оперативен щаб. В същото време фармацевти и ветеринари сигнализираха за опасна тенденция - хората искат да си набавят всяко лекарство, за което без категорични доказателства - се появи информация, че може да помогне.

Във ВМА изписаха трима оздравели от коронавируса. Общо оздравелите са 42-ма.

Расте обаче и броят на заразените - последните данни показват, че регистрираните случаи у нас са 577. Смъртните случаи също растат - вече са 23-ма. Последният, за който властите съобщават е 36-годишен мъж.

Пациентът се е лекувал в инфекциозното на столичната „Света Анна“, постъпил е там заради белодробно страдание. Състоянието му се е влошило, имал е и стари заболявания.

По-рано днес от Националният оперативен щаб съобщиха, че здравната каса ще плаща за тестовете за коронавирус. Сумата най-вероятно ще е 60 лева и ще отива в лаборатории, които имат договор с касата. Не за всеки, който иска да се тества обаче касата ще плаща, а само за определени групи, уточни главният държавен здравен инспектор.

Най-вероятно министерството ще изготви списък с лабораториите, които имат договор с касата, и които ще работят за епидемиологичния надзор у нас. И те ще изследват за коронавируса срещу заплащане от касата.

Снимка: bTV

"Ще улесним много работата, защото на всеки направен тест ще получават съответната сума - мисля, че 60 лева е определена, която покрива консумативите и до известна степен положения труд", заяви доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Снимка: bTV

Не всеки, който иска, ще може да се тества по каса. Кръгът ще се определя от властите и в него ще попадат хора със симптоми, контактни лица и работещи на първа линия. За да е възможно това, вече се подготвят нормативни промени,  обясниха за bTV от касата. Междувременно, частна генетична лаборатория реши да помогне на държавата.

"По около 50-ет медицински лица на първа линия да бъдат тествани безплатно на седмица, т.е. 200 на месец, идеята е тази бройка да се увеличава, т.е. ако ние имаме външни спонсори, закупуващи реактивите - бихме могли да осигурим по голяма бройка", каза проф. Албена Тодорова , частна генетична лаборатория.

Фармацевти и ветеринарни лекари пък са разтревожени, че хората търсят всяко лекарство, за което се появи публикация, че би могло да погне срещу заразата. Такава информация например дойде от учени от Австралия, които са проучвали антипаразитно лекарство. Изследването им обаче е в много ранна фаза -  дори не е тествано върху животни или хора.

"Отчитаме, че точно в рамките на един ден, след като излязоха публикации в българските медии, се  появи интензивно търсене", обясни Антон Вълев, магистър-фармацевт.

У нас лекарството се използва във ветеринарната медицина и използването му от хора е опасно за живота им, казват специалистите.

  • Започна реимунизацията на медиците, нова пратка ваксини пристигна у нас (ОБЗОР)
  • Хотелиери и ресторантьори: 30% от бизнеса не възнамерява да отвори
  • Предложение: Учениците от 7., 8. и 12. първи да се върнат в училище
  • Изписаха 6-месечно бебе след лечение на коронавирус
  • Ангелов за критиците на COVID имунизацията: Политически мераклии и социални лешояди
  • Ген. Мутафчийски: Ваксинационните центрове да работят до 22 ч.
  • Притеснени от COVID ваксината: Защо учители решават да се въздържат от имунизация?
  • Кунчев: Няма да лишим никого от втора доза COVID ваксина
  • Д-р Миндов: 50% от общопрактикуващите лекари в столицата са ваксинирани
  • Новата пратка ваксини е у нас