Коронавирусът у нас продължава да отстъпва. От Националния оперативен щаб отчетоха, че през изминалото денонощие няма починали, няма и новозаразени деца и медицински лица.

По данни от 8 сутринта новите случаи са 6 при 346 извършени проби. Така общият брой на заразените става 2 519. Оздравелите са 1 090.

От днес отпада и задължителната карантина при влизане у нас за българи и чужденци от страните в Европейския съюз, и от Сърбия, и Северна Македония.

Заради многото болни на териториите им, това не важи за Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Италия и Малта.

Българите, кацащи оттам, подлежат на карантина, само ако не пътуват по хуманитарни или бизнес причини. А общността ни във Великобритания смята това за пълна дискриминация.

Според заповедта на Кирил Ананиев от 29 май, на задължителната карантина не подлежат лица, пътуващи по хуманитарни причини, представители на търговско-икономически дейности, шофьори на автобуси и товарни автомобили за международен превоз, както и екипажи на кораби. Въпреки че идват от осемте европейски държави с много болни.

За Николина Паякова, която живее със семейството си във Великобритания, заповедта създава условия за дискриминация.

„Много сме възмутени от тази заповед, най-малкото защото мерките не са за всички. Ние пътуваме заедно 3 часа с един бизнесмен, например! Ако аз съм заразена или някой от самолета, то се предполага, че всички ще се заразим“, каза Николина Паякова, Лондон, Великобриртания.

След 1 седмица тя ще лети от Лондон за София с двете си деца. Но тъй като не попадат в нито една от освободените от карантина групи, ще трябва да я спазят 14 дни.

„Аз ще ида с личния си автомобил до летището, тоест единственият вариант да се заразя е на летището, където ще бъде и същия този бизнесмен. Рискът, който мога аз да занеса, е същият и за него! Дори той е по опасен, защото тук има бизнес и има много контакти, отколкото аз, която стоя тук сама с децата си! Не виждам логиката аз да съм под ключ с децата ми, а този бизнесмен да си ходи по задачи“, смята Николина.

От здравното министерство обясниха за bTV, че всички членки на Евросъюза трябва да гарантират правото на свободно движение на работници с “критични професии”.