Съдът остави зад решетките Любомир Яков, който заплаши с убийство председателя на Народното събрание Ива Митева. 26-годишният мъж наруши домашния си арест, беше издирван и отново задържан в компютърна зала в Стара Загора. 

Той беше конвоиран обратно в София. Яков опита да скрие лицето си от камерите и запази мълчание. Пред съда каза, че съжалява за писмото със заканата и че не е имал намерение да извърши нищо.

 „След като е бил освободен, той е тръгнал за село Краснаво. При задържането той е имал 13 лв. и едва ли е могъл да пътува с транспорт. Вероятно е пътувал на автостоп или пеша“, коментира адвокатът на обвиняемия Боримир Цанов.

От прокуратурата поискаха постоянен арест заради риска да се укрие и да извърши ново престъпление. „Той направи опит да се укрие от органите на досъдебното производство. Открит е от служители на ГДБОП, отново в компютърен клуб, където би могъл да осъществи ново престъпление“, каза прокурор Теодора Златева.

Електронна гривна не му е била сложена, научи bTV. Според наши източници от правосъдното министерство, по закон съдебната охрана не е длъжна да го конвоира до домашния му адрес, след като е освободен със съдебно решение. 

Хронология на събитията

Случаят с Любомир Яков е пълен с неочаквани обрати и с юридически абсурди.  Той е избрал да остане под домашен арест в хисарското село Красново, където живее баба му.

След като е освободен по разпореждане на съда, докато все още върви разследването срещу него, си е тръгнал пеша. Бил е без телефон и без пари. Пътувал е няколко часа на автостоп и е стигнал отново до компютърна зала в Стара Загора - вероятно същата, от която е пуснал заплашителния имейл срещу председателя на парламента Ива Митева. 

Заради подозрения, че няма да спази домашния си арест е бил следен от антимафиотите, научи bTV.

Задържан е в Стара Загора вчера сутринта, а съдът разпореди да бъде конвоиран в София. Пред съда обясни, че е пътувал на автостоп до Пловдив, а шест часа по-късно негов познат го закарал в Стара Загора.  

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!