Само за седмица свинското месо е поскъпнало с 19 стотинки. Това отчитат от Държавната комисия за стоковите борси и тържищата. Килограм свинско в момента се търгува за 7,60 лева.

По данни на Агенцията за безопасност на храните, свинекомплексите в страната са 65. В тях се отглеждат около 600 000 прасета, като 68% се  намират в Северна България или в областите Русе, Добрич, Силистра, Търговище и Шумен.

От бранша изчисляват, че щетите от африканската чума за една свинеферма, в която се отглеждат около 3000 свине-майки, ще достигнат над 10 милиона лева за собственика и над 4 милиона за държавата, а това неминуемо ще доведе и до покачване на цените на пазара.

Един от магазините зарежда прясно свинско всеки ден. Цените варират от 7 до 11 лева за килограм. Свинското предпочита и Андрей. Държи на качеството и следи цените.

„Ако чумата предизвика голямо унищожаване на прасета, може би ще се повишат цените. Надявам се не чак толкова много”, каза той.

От борсата отчитат леко поскъпване на свинското месо.

Ако заразата от африканска чума продължи да се разраства, това може да се отрази и на цената, както и да предизвика фалити на производители.

„Когато избухне в дадена страна заболяване, цената става много висока. Свинското ще стане деликатесен продукт. Дали ще оцелеем въобще като сектор, прогнозата е доста некатегорична кой ще успее да се опази”, заяви д-р Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите в България.

В момента 50% от свинското у нас произвеждат български животновъди.