Огнищата със заразени с чума прасета в личните стопанства вече са 16. Регистрирани са в областите на  Плевен, Бургас, Враца, Русе, а от вчера и в Търговище.

Към момента броят на умъртвените домашни свине е 375.

20 са случаите с болни диви прасета в района на Силистра, Варна, Плевен, Русе, Враца и Търговище.

Затова държавата предложи стимул за ловците – по 150 лева за отстрел на дива свиня.

Държавата започва санитарен отсрел на глигани. Целта - да се защитят свинекомплексите от епидемията на африканска чума в страната.  

От днес санитарният отстрел ще бъде в три зони по 20 километра:  около огнищата на заразата , около свинекомплексите и базите за изкуствено развъждане на дивеч. 

Ловците няма да имат достъп около огнищата на африканска чума. Отсрелът на диви прасета там ще се извършва само от горски  служители. По тази причина сред ловците назрява недоволство. 

За ограничаване на епидемията от африканска чума започва санитарен отстрел, но не от ловци, а само от служители по горите и служители, които бъдат посочени.

Oколо свинефермите и базите за развъждане на дивеч също се въвежда санитарна зона от 20 км. Там ловните дружини ще могат да отстрелват животните срещу 150 лева за всяко. Ловците в Странджа обявиха новите мерки за неадекватни. 

Междувременно, ловните дружинки са задължени да правят всеки ден обход на гората за болни диви животни. 

Ловците предлагат да се удължи сезона на групов лов от октомври. До момента са отстреляни над 1200 диви свине от близо 100 000.