Държавата започва санитарен отстрел на глигани. Целта - да се защитят свинефермите от епидемията на африканска чума в страната.

Огнищата със заразени домашни животни вече са 16 - в района на Враца, Плевен, Русе, Търговище и Бургас.

Санитарният отстрел ще бъде в три зони по 20 километра: около огнищата на заразата, около свинекомплексите и базите за изкуствено развъждане на дивеч. 

Броят на дивите свине у нас е между 90 и 100 хиляди. Няма информация каква част от тях са носители на вируса. Вече са отстреляни над 1200.

За ограничаване на епидемията от африканска чума се въвеждат 20-километрови зони около огнищата. Там ще започне санитарен отсрел, който ще се извършва само от служители на "Военна полиция" и жандармерията.

Снимка: btvnovinite.bg

В зоните около свинефермите и базите за интензивно развъждане на дивеч също се въвежда периметър от 20 км.

Там ловните дружини ще могат да отстрелват дивеча. За това ще им бъде заплащана компенсация от 150 лева.

В останалите части ще бъде разрешено да се ловува на тези, които имат право. Месото ще може да се да се ползва само след като излязат пробите и ще се изплащат по 50 лева компенсация на ловците.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева е разпоредила още да се ограничи влизането на хора в 10-километрова зона около огнищата. Всички гъбари и билкари ще бъдат ограничени, спират и дърводобива.

Ловците няма да имат достъп около огнищата на африканска чума. Отсрелът на диви прасета там ще се извършва само от горски  служители. По тази причина сред ловците назрява недоволство. Ловците в Странджа обявиха новите мерки за неадекватни.  

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно, ловните дружинки са задължени да правят всеки ден обход на гората за болни диви животни. 

Ловците предлагат да се удължи сезона на групов лов от октомври. До момента са отстреляни над 1200 диви свине от близо 100 000.