За първи път в новата ни история парламент не успява да излъчи кабинет.  И трите проучвателни мандата са върнати, без дори да се стигне до гласуване на предложение за Министерски съвет в пленарна зала.

Две седмици и два дни след деня на вота първи проучвателния мандат за съставяне на правителство получи Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

Коалицията дори анонсира неофициално състав на проектокабинета. Представиха го от болницата, в която беше настанен Бойко Борисов заради коленна травма. Направиха и опит да търсят подкрепа от „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

Снимка: btvnovinite.bg

„Винаги се правят компромиси, когато се говори за подкрепа и за коалиционни формули“, заяви кандидатът на премиер на ГЕРБ Даниел Митов.

До разговори така и не се стигна. До подкрепа също и три дни по-късно мандатът беше върнат на президента.

За да отиде в ръцете на Антоанета Стефанова. Депутатката шахматистка от „Има такъв народ“ обаче задържа папката с мандата само 35 секунди, преди да я върне.

„За нас не е нормално създаването на безпринципна коалиция, затова ние от „Има такъв народ“ връщаме мандата за съставяне на правителство“, заяви Стефанова.

Снимка: btvnovinite.bg

Коментарите, че бягат от отговорност, предизвикаха реакция от лидера на партията Слави Трифонов.

„Един камиказде, който не иска да се самоубие и ти да му кажеш - ти си страхливец - как да коментирам? Така е разпоредил суверенът. Така е раздал картите. Съставянето на кабинет в такава ситуация е зависимост“, заяви Трифонов.

И ако първия и втория мандат се връчват от президента съответно на първите и вторите според изборния резултат, то третата папка сам държавният глава решава на кого да даде.

Снимка: btvnovinite.bg

Румен Радев избра това да е БСП, а БСП събра Националния си съвет, който гласува мандатът да се върне.