Вторият мандат бе връчен и върнат. В парламента - бойкот и все по-сигурен курс към предсрочни избори.

Антоанета Стефанова от "Има такъв народ" задържа папката с проучвателния мандат точно 35 секунди, преди да я върне на президента.

Така остава още само един опит за съставяне на редовен кабинет.

В парламента все по-ясно се чуват заявки за кратък живот на 45-ото Народно събрание.

ГЕРБ, БСП и ДПС бойкотираха заседанието днес, като не приеха дневния ред, който включваше промени в Изборния кодекс и партийната субсидия.

Очаквано и "Има такъв народ" върна мандата. Това е вторият провален опит да се състави правителство в рамките на 45-ия парламент. Преди това опита и ПП ГЕРБ, но партиите с които тя искаше да влезе в преговори не приеха поканата за консултации.

При получаването на върнатия втори мандат президентът отново поиска парламентът да работи във времето за конституционната процедура за правителство, за да одобри изборни правила и актуализация на бюджета.

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" изпълни точно това, което лидерът съобщи още в понеделник - върнаха папката с мандата секунди, след като я получиха.

“Няма да влиза в коалиция с партии от статуквото. За нас не е нормално да се влиза в безпринципни коалиции. Връщаме мандата за съставяне на правителство", каза Антоанета Стефанова, кандидат за премиер на ИТН.

Президентът обяви, че на всеки проучвателен мандат за редовно правителство се гледа с особена надежда, но и разбира мотивите на "Има такъв народ" да откаже да състави кабинет.

Снимка: bTV

„Съставянето на правителство не може да е ангажимент на една партия. Обществото от години очаква Народното събрание да вземе мерки за изсветляване на изборния процес и са важни решенията на политическите партии и те трябва да бъдат взети независимо от съставянето на правителство“, заяви президентът Румен Радев.

Президентът коментира, че трябва да има баланс между сроковете за сформиране на правителство и работата на парламента по важни законопроекти.

„Наред с всички предложения липсва най-важното. Продължава правителството в оставка да не внася актуализация на бюджета, тя е нужна за подкрепа за пенсионерите и бизнеса в случай, че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство“, каза държавният глава.

От "Има такъв народ" обясниха отново мотива си да върнат проучвателния мандат.

„Този парламент няма да изкара повече от 1 месец и трябва да има нормален изборен закон за следващите предсрочни избори“, заяви Тошко Йорданов, председател на ИТН.

Снимка: bTV

С втория провален мандат конституционната процедура предвижда президентът да връчи третия мандат на парламентарна група по свой избор.

В събота президентът обяви, че в Конституцията няма оказани срокове за връчването на мандатите, така че държавният глава сам ще прецени кога и на коя политическа сила да възложи третия опит за съставяне на правителство.

Снимка: bTV
Ако и посочената от президента партия не успее, се стига до финала на процедурата.

Тогава държавният глава разпуска Народното събрание, като със същия указ насрочва датата на новия вот. Срокът за провеждане на изборите е до два месеца.

С друг указ президентът назначава служебен кабинет.