Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Антоанета Стефанова – кандидат за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 45-ото Народно събрание – „Има такъв народ“.

Антоанета Стефанова от своя страна върна възложения от президента проучвателен мандат за съставяне на правителство.

„Ние от "Има такъв народ" ясно заявихме, че няма да влизаме в никакви коалиции с партии от статуквото и спазваме своето обещание. За нас не е нормално създаването на безпринципна коалиция. Затова, г-н президент, ние от „Има такъв народ“ връщаме мандата за съставяне на правителство“, заяви Антоанета Стефанова.

„В отговор искам да заявя, че именно в криза като днешната България се нуждае от редовно и ефективно правителство и затова на всеки мандат се гледа с особена надежда. Но разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия“, каза от своя страна Радев.

По думите му българското общество от години очаква парламентът да вземе конкретни решения за изсветляване на изборния процес.

„Не по-малко значима е и устойчивостта в социалната и икономическа политика в условия на криза. В тази връзка са особено важни някои решения на българския парламент. Те трябва да бъдат взети независимо от процедурата по съставяне и излъчване на изпълнителна власт. В тази връзка трябва да търсим баланс между процедурата по съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните предизвикателства пред страната ни. Наред с всички предложения, които постъпват и се разглеждат в българското Народно събрание, липсва най-важното – правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, гражданите и бизнеса от подкрепа, в случай че се разпусне НС и се назначи служебно правителство“, каза още държавният глава.

Това е втората стъпка от процедурата по Конституция, в рамките на която се прави опит за съставяне на кабинет. Още в понеделник от "Има такъв народ" обявиха, че техният кандидат за премиер е световната шампионка по шахмат Антоанета Стефанова, но тя ще върне мандата веднага. 

С втория провален мандат конституционната процедура предвижда президентът да връчи третия мандат на парламентарна група по свой избор.