Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на третата по численост парламентарната група в 45-ото Народно събрание - "БСП за България".

Представителите на партията, които отидоха при президента, веднага върнаха мандата, както обещаха преди дни.

„Нашето желание беше да има правителство, което да реши няколко важни въпроса за страната и за хората. Да приеме социални мерки за помощ на хората в кризата; да приеме икономически мерки за подпомагане на бизнеса и стабилизиране на икономиката; да подготви Плана за възстановяване и устойчивост за бъдещи години и да започне истинска ревизия за разграждане на модела „Борисов“. В името на тези приоритети подадохме ръка на втората парламентарно представена партия. Уви, тази ръка не беше поета. Новите политически субекти в парламента декларираха предварително, че не биха подкрепили правителство, дори с тези надпартийни за България приоритети. В такъв случай е ясно, че няма обективна възможност да съставим кабинет. Взехме решение, получавайки мандата, веднага да го върнем. Няма промяна от тогава досега“, каза Корнелия Нинова, връчвайки обратно папката на президента.

„Разбирам вашите мотиви, както и тези на „Има такъв народ“ да върнете мандата. Оценявам високо решението на БСП да не става мандатоносител на експертно, програмно или друг тип правителство, защото България има нужда от волева политическа алтернатива, която настоящият парламент не успя да излъчи. В тази ситуация е ясно отиваме към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори“, каза държавният глава.

По думите му обаче, ако и след тях се стигне до същата патова ситуация и не може да се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза.

Затова държавният глава призова всички политически партии да избистрят приоритети си, да преосмислят поведението си и да потърсят единодействие в името на България.