8,6 млрд. лв. са били похарчени за малко над 2 години от държавните предприятия, без обществени поръчки и конкурси. Това обяви служебното правителство. Според разчетите, това са 40% от сключените договори.

Министърът на финансите Асен Василев пресметна, че сумата е равна на пенсиите за всички възрастни хора у нас за 9 месеца. Събирането на този тип информация се оказва доста трудно, коментира финансовият министър, тъй като няма регистри през които такива договори да се проследяват.

Снимка: btvnovinite.bg

Справката до момента показва, че за за малко над 2 г., сключените договори от различните държавни предприятия са за над 20 млрд. лв. За 11,7 млрд. лв. е имало обществени поръчки, но останалите 8,6 млрд. лв. са изхарчени, без да има състезателен елемент нито за изпълнението, нито за цената. 

Как са изразходвани парите?

Занапред такъв тип поръчки няма да се правят и там, където има подготвени пари за „наши фирми“, средствата ще бъдат върнати в бюджета, заяви още  Василев.

По думите му обаче, до разваляне на вече сключени договори, трудно може да се стигне. 

Министър Василев беше категоричен, че ако парите, насочени без обществени поръчки към избрани фирми, са били ползвани за друго, днес въпроси от типа „Защо не стигат пари за здравеопазване, образование или социални разходи“, едва ли щяха да съществуват.

Снимка: btvnovinite.bg

„Ако ги съотнесем към това, което харчим като държава – това са пенсиите за 9 месеца, раздадени са на „наши фирми“, без поръчки. Няма пари от 2008 г. да се актуализират пенсиите, но има как да раздаваме 8 млрд. лв. на фирми без поръчки“, коментира финансовият министър.

„Това е огромна корупционна възможност и ако някой трябва да отговаря дали това е корупция, взети ли са подкупи – Борисов трябва да каже“, заяви говорителят на правителството Антон Кутев.

За „спешен“ ремонт на свлачища, язовири и пътища 

За свлачища през 2019 г. са насочени 570 млн. лв. - от регионалното министерство, минават през пътната агенция, а от там през „Автомагистрали“, за да се окаже, че почти 200 млн. лв. са авансово платени на 30 фирми. Според регионалния министър обаче, само по 1 свлачище се работи – за останалите 83 дори няма проектна готовност.

Без обществена поръчка са отпуснати и 182 млн. лв. за изграждане на правителствен комплекс от 90 хил. кв./м. Икономическият министър Кирил Петков попита кому са нужни 90 хил. квадрата за администрация?

„Вторият въпрос е защо такава сграда трябва да се сложи точно в „София Тех Парк“, където трябва да се развиват иновации, ние ще строим административна сграда, но най-важният въпрос, за мен, е защо нашите пари може да се дадат без обществена поръчка - 182 млн. лв.“, допълни Петков.

От „София Тех Парк, където трябва да се изгражда правителствения комплекс, съобщиха, че те самите не са инвеститор и не са получавали пари. Не са извършвани никакви процедури за възлагане на дейности. „През 2019 година „София Тех Парк“ АД е учредило право на строеж на Държавната консолидационна компания (ДКК) върху собствен имот от 24 811 кв.м.“, допълват оттам.

Подобна е схемата и при ремонтите на язовирите. Похарчени са 630 млн. лв. Така е и при строителството на АМ „Хемус“ – за магистралата са насочени над 3,5 млрд. лв.

Според Регионалния министър Виолета Комитова в пътното строителство се е развила практика за „фирмено робство“.

„Една фирма се сдобива с един договор за много милиони, без да има капацитета да изпълни строителството и без да има право на подизпълнители. И след това, все пак, си наема, които ги наричам роби, а голямата фирма е робовладелеца – фирми-роби, които ѝ работят без договори – те никога не могат да се оплачат“, каза Комитова. 

Отговорът на предишната власт

От ГЕРБ обявиха, че изнесеното от служебния кабинет е, „предизборна манипулация  на предизборния щаб на Румен Радев, в лицето на служебния кабинет“. 

От партията на Бойко Борисов поставиха въпроса защо всеки ден се хвърлят недоказани обвинения, но не се сезират компетентните органи.