След полицейската гонка в района на Седемте рилски езера екип на bTV тръгна с един от шофьорите на джипове по пътя, по който вози туристи.

Утре ще стане ясно дали задържаният шофьор ще получи обвинение или свободата си.

Той е в ареста след сигнал, че е прегазил крака на полицай при опит да бъде проверен.

От години джиповете минават по единствения път към Седемте рилски езера. Трасето е през горска територия до 17-ия стълб на седалковия лифт към хижа "Рилски езера".

Снимка: btvnovinite.bg

Офроуд разходка приключва до 17-ия стълб. Оттам нататък туристите продължават пеша към хижа „Рилски езера“. Пътят до границата с Национален парк Рила е общински.

След 20 минути оф роуд екипът на bTV стигна с джипа до стълб 17.

„По принцип за този път не трябва разрешение, това не е територията на парка. Горе вече е границата на Национален парк „Рила“, казва шофьорът Кирил Здравков.

Границата на парка е на 35 метра след стълб 17. Районът се охранява.

Според версията на шофьорите в деня на инцидента всички брали гъби.

Джиповете нямат лиценз за превоз на хора, но го правят, а дори да бъдат проверени, ако не е в момент на плащане, не подлежат на санкция.

Снимка: btvnovinite.bg

Обикновено представят туристите за свои приятели. Твърдят, че редовно номерата на автомобилите са записвани от властите извън парка.

Касови бележки не се издават. Не плащат и патент като такси. Шофьорите твърдят, че искат да бъде намерен начин да работят законно.

Дотогава ще продължат да го правят - на ръба на закона.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!