Жителите на Триград излизат на протест. Въпреки обещания им спешен ремонт селото вече втори месец е откъснато от света, тъй като единственият път до него е почти разрушен след поройните дъждове. Триградчани се канят в знак на протест да затворят пътя за Девин.

Местните хора са принудени да се придвижват по следния начин – с кола до мястото на свлачището на пътя, след това пеша през пропадналия участък, а от другата страна ги чака друга кола, за да ги превози до друго населено място.

Снимка: btvnovinite.bg

След поройните дъждове през декември едното платно беше отнесено, а по другото е опасно да се минава с кола, тъй като все момент и то може да се разруши. В началото на годината местните получиха обещание за спешен ремонт от институциите. Такъв до този момент обаче не е започнал.

Денят в Триград започва с ежедневна доставка на храна. Минаването с автомобил е опасно и забранено, затова продуктите се носят на ръце през компрометирания участък. Това се случва „почти всеки ден“, казват местните жители.

Снимка: btvnovinite.bg

Повечето хора се страхуват и вървят пеша, има и такива обаче, които принудени нарушават правилата и минават на риск по затворения участък.

„Падат камъчета постоянно, а сега като почнат да се топят снеговете и ще почнат и по-големи камъни да падат, колите рискуваме, а тук ако поднесе или ако се  наложи да мине товарна кола, трябва ли да падне някой в реката?“, казва Юлия Малковска.

Преди Нова година, след като стана ясно, че и туристи не могат да стигнат да селото, местните получиха обещание от всички институции, че ще бъде извършен спешен ремонт. Комисията по бедствия и аварии, която трябваше да отпусне парите за спешния ремонт, до този момент не е заседавала.

От община Девин са изпратили проект още на 5 януари. Досега обаче той не е одобрен. Регионалното министерство също казва, че няма отношение към финансирането, тъй като пътят е общински.

Снимка: btvnovinite.bg

„В началото бяха уж отпуснали 880 хиляди лева, които трябваше да минат по бедствия и аварии, след това бяха замразени и спрени, след това се оказа, че трябва Министерски съвет да заседава. Чакаме, още решения няма, фирми има, пари няма, чакаме едно и също втори месец“, коментира кметът на Триград Емил Гогушев.

Снимка: btvnovinite.bg

„Искаме незабавни действия, незабавно да започне ремонта, тъй като обществената поръчка, която в момента тече е тромава и бавна процедура към момента няма все още избран изпълнител“, казва Радост Караиванова от сдружение „Бъдеще за Триград“.

Снимка: btvnovinite.bg

„До края на февруари, ако не започнат някакви строително-ремонтни работи в знак на подкрепа на населението, аз си подавам оставката и заставам редом до народа“, заяви кметът на Триград.

„Всеки ще хване по една лопата и една кирка и сами ще се спасим - като няма държава, има хора“, казва Здравко Чирев.

Ако държавата не помогне скоро за ремонта, общинския съвет планира да пренасочат всички капиталови разходи към възстановяване на участъка.

В събота жителите на Триград ще излязат на протест, готови са и на гражданско неподчинение и да затворят пътя за Девин.