Жители на девинското село Триград обявиха протестна готовност. Те ще блокират пътя Кричим – Девин, а причината е пропадналият път след проливните дъждове на 12 декември. 

Протестът е насрочен за 12 февруари от 11 ч. Недоволството е срещу бавенето на обещания спешен ремонт.

„Лъжат ни за втори път. Първата версия беше, че ремонтът ще стартира след новогодишните празници с финансиране от Министерския съвет. Очакваше се той да приключи до края на януари“, каза пред bTV Радост Караиванова от сдружение „Бъдеще за Триград“.

После обаче от кабинета казали, че трябва да се организира обществена поръчка.

„Тази процедура отлага ремонта с поне два месеца. От община Девин ни обясниха, че стартират поръчката максимално бързо и ни обещаха да започнат ремонта в края на януари. Края на януари мина, ремонтът не е започнал и дори не е осигурено финансиране“, допълни жената.

За пътя правителството обеща да отпусне спешни пари за ремонт. Комисията по бедствия  и аварии, която обаче трябва да отпусне средствата все още не е заседавала.

„В началото бяха уж отпуснали 880 хиляди лева, които трябваше да минат по „Бедствия и аварии“, след това бяха замразени и спрени, след това се оказа, че трябва Министерски съвет да заседава. Чакаме - още решения няма, фирми има, пари няма, чакаме едно и също втори месец“, казва кметът на Триград Емил Гогушев.

А местните жители се канят в знак на протест да затворят пътя за Девин.

„Искаме незабавни действия, незабавно да започне ремонта, тъй като обществената поръчка, която в момента тече е тромава и бавна процедура към момента няма все още избран изпълнител“, казва Радост Караиванова от сдружение „Бъдеще за Триград“.

Община Девин е внесла проект още на 5 януари. Междувременно днес започна и разчистването на обходен маршрут, по който в високопроходима техника местните да могат да пътуват. Според жителите на Триград при това положение ремонтът едва ли ще започне и през март. Така туристическият сезон за тях ще започне чак през лятото.