Така наречената втора пенсия от частните фондове ще се изплаща пожизнено, разсрочено или накуп в зависимост от това колко пари е събрал човек в партидата си.

Предложенията за промени, които уреждат това и по които се спори от години, са публикувани за обществено обсъждане. Приемането им е належащо, тъй като през 2021 г. ще се появят първите пенсионери с право на втора пенсия.

Тя ще е пожизнена само ако събраната сума стига за месечно плащане в размер не по-малко от 15% от минималната пенсия за страната. За догодина това означава 45 лева.

Ако парите в партидата не стигат за такава пенсия, те ще се изплащат разсрочено за определен период от време. Ако пък са твърде малко, човек ще си ги вземе накуп.

Въвеждат се нови срокове, в които хората, ако желаят, могат да прехвърлят парите си от частния фонд в НОИ. За първите пенсионери се разрешава това да става до лятото догодина.

"Голяма част от първите пенсионери ще имат много ниска добавка от частните  фондове и именно затова се правят всички допълнителни промени с даване на допълнителна възможност на прехвърляне на НОИ", обясни Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“.

Първите пенсионери ще могат да прехвърлят парите си от частния фонд в НОИ до юни догодина. Така вместо две пенсии ще получат една, но пък тя няма да е намалена заради това, че част от осигуровките са отивали в частен фонд.

За следващите пенсионери този срок е различен спрямо годината, в която ще се пенсионират. От 2038 г. нататък прехвърлянето ще може да се прави най-късно пет години преди пенсионирането.

По информация на частните фондове хората, които редовно са се осигурявали, имат натрупани суми за пожизнени пенсии. Ще се предлагат и разновидности на този тип пенсия, при които наследниците ще унаследяват определени суми при смърт на пенсионера. Унаследяване ще има и при останалите пенсионни продукти.

Вторите пенсии ще подлежат на актуализация. Пожизнените ще могат да се получават година преди пенсионирането, ако размерът е не по-малък от минималната пенсия за страната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!