Висшият съдебен съвет (ВСС) заседава вчера почти до полунощ – близо 14 часа, по предложението за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев. До решение така и не се стигна, заседанието продължава на 12 юни.

Изслушани бяха зам.-главният прокурор Борислав Сарафов и зам.-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров. Заради противоречия главният прокурор поиска от ВСС да бъде изслушан и друг негов заместник – Даниела Машева. Тя ще говори пред ВСС на 12 юни.

По-рано през деня вчера магистратите прекратиха процедурата по първото предложение за предсрочното освобождаване на главния прокурор. То беше свързано с присъствието на израелски експерт до мястото на взрива до кортежа на главния прокурор. Прекратяването на това предложение стана, след като шестимата кадровици, които го внесоха, по късно го оттеглиха.

След това кадровиците започнаха разглеждането на второто искане за отстраняване от длъжност на главният прокурор. Предложението беше внесено от четирима представители на прокурорската колегия и е във връзка с изказването на Гешев на пресконференция от 15 май, на която той нарича български „боклук“.

Според министъра на правосъдието Атанас Славов в заседанието е имало два притеснителни момента

„Твърденията на членове на ВСС, че се чувстват по някакъв начин заплашвани, принуждавани. На второ място е начинът, по който главният прокурор е получил писмото, което определя като заплаха към него във ВИП зоната на летище София и то донесено от служител на прокуратурата – тоест, тук става дума за сериозен механизъм за упражняване на влияние“, заяви Славов.