Почти 15 часа заседание на Висшия съдебен съвет, по предложението за предсрочно освобождаване на обвинител номер 1. Ден по-късно той поиска да бъде изслушан при закрити врата в Народното събрание, по разследвания за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние.

На заседанието си до полунощ кадровиците не взеха решение по второто искане за отстраняването на Иван Гешев заради думите му "политически боклук". 

Иван Гешев обеща да се обърне към нацията следващия четвъртък.

След дълги дебати и слушане на записи кадровиците разпитаха и ръководството на НСлС, за да си изяснят емоционалното състояние на Иван Гешев в деня на пресконференцията, на която използва думите политически боклук и скъса оставката си.

„Основното нещо, което ми направи впечатление е, че той ми каза, че няма избор, аз съм опрян до стената, след като се опитаха да ме убият. Няколко фактора са повлияли на състоянието на главния прокурор - със сигурност стреса и уплаха след взрива, загрижеността на неговото семейство и писмото, което за него е имало заплашителен характер“, заяви заместник-директорът на НСлС Ясен Тодоров.

На 15 май по време на пресконференцията Гешев обясни, че е получил заплашително писмо, в което по думите му се казва, че ако не подаде оставката ще бъде натиснато копчето Enter.

Снощи за писмото потвърди служителката на пресцентъра на прокуратурата Марчела Панталеева, пътувала с Гешев в Съединените щати преди пресконференцията. Според нея той е получил писмото на летището след прибирането си от шофьор на прокуратурата.

„Първоначално нищо не каза, аз прочетох писмото, върнах му го и като го попитах от кой и той почна да крещи и скъса на две листа“, каза Марчела Пантелеева.

Директорът на следствието също разказа за емоционалното състояние на Гешев като описа срещата на заместниците му с него минути преди пресконференцията.

„Мога да кажа, че емоционалното състояние на г-н Гешев беше негативизъм и наострен срещу мен, беше негативно отношение, сложи ме на стола за мъченията срещу него“, каза директорът на НСлС Борислав Сарафов.

Гешев поиска всички негови заместници да бъдат разпитани в какво емоционално състояние е бил, но ВСС допусна само един.

„В график за моето отстраняване няма да участвам. Ако има такъв график, някой да ми каже кога е последната дата“, каза главният прокурор.

„Хем искаме да установим истината, хем се говори за график. В какво се вкарвате. Има две изречения казани на брифинг, това е предмета на доказване“, заяви Огнян Дамянов от ВСС.

Според правосъдния министър Атанас Славов в заседанието е имало две притеснителни момента: „твърденията на членове на ВСС, че се чувстват по някакъв начин заплашвани, принуждавани. На второ място, начина, по който главният прокурор е получил писмото, което определя като заплаха към него във ВИП зоната на Летище София и то донесено от служител на прокуратурата – т.е. тук става дума за сериозен механизъм за упражняване на влияние.“

Гешев веднага обясни появата на шофьора със с разбиване на входната врата на жилището му от ключар, защото си забравил паспорта за предстоящото пътуване.

„Предвид обстоятелството, че когато се прибирах нямах ключ, помолих на аерогарата, на ВИП терминала да дойде шофьор на прокуратурата, който да ми донесе ключ да се прибера в къщи. Това е факт. Изпратиха ми в Истанбул снимките как ми разбиват, беше много смешно, ако искате мога да ви посоча и ключаря. Ще ви кажа и служителя на прокуратурата кой е“, заяви Гешев.

Малко преди полунощ ВСС отложи заседанието за понеделник, като ще заседава по допълнителните доказателства, т.е. окончателно решение може да има най-рано следващия четвъртък.

Даже и кадровиците да излязат с решение след седмица Иван Гешев остава на поста си, докато държавният глава не подпише указ за неговото отстраняване. А за това срок няма.

Изслушване в Народно събрание

Ден след заседанието с писмо до председателя на парламента Гешев поиска да бъде изслушван от депутатите при закрити врата по досъдебни производства за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние.

Гешев посочва: "защитата на независимостта на съдебната власт е неразривно свързана с прозрачността и сътрудничеството с другите власти. Откритият диалог би спомогнал за утвърждаване на европейските стандарти с цел гарантиране на стабилност и справедливост за обществото".

По-рано днес той внесе в деловодството на парламента искане за снемане на имунитета на депутата Даниел Александров от ГЕРБ-СДС за блудствени действия.