В парламента реакциите след заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет започнаха с критики, минаха през искания за сваляне на имунитети в пленарната зала и стигнаха до заявка за премахване на фигурата на главния прокурор.

Първите в парламента обявиха, че не се месят в съдебната власт.

„Какви решения, как, по какви правила си е изцяло в техните правомощия и не зависи от нас“, коментира Рая Назарян от ГЕРБ-СДС.

Случилото се показва колко е належаща съдебната реформа, смятат от „Продължаваме промяната - Демократична България“.

„Това, което наблюдавахме вчера, има много малко общо с правото“, посочи Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

Според "Възраждане" ситуацията е унизителна.

„Тъжното е, че виждаме че във ВСС има хора, които са копчета. Като натиснеш копчето, спира да работи“, каза Костадин Костадинов.

Делян Пеевски от ДПС определи заседанието на ВСС като „лакърдии“.

„Това, което се случва като бутка на влияние в съдебната власт. Българските граждани искат оставката на главния прокурор и това е морален казус, към който той трябва да се присъедини и да подаде“, категоричен бе Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

Казусът доведе и до нова идея - премахване на фигурата на главния прокурор. Правосъдният министър я обсъди с ДПС в тяхната стая в парламента.

„В този процес трябва да участват всички. Не коментирам Пеевски, говорим с ГЕРБ и ДПС, за да има конституционно мнозинство“, обясни министърът на правосъдието Атанас Славов.

На този фон БСП обяви, че имунитетът на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов трябва да се разглежда директно в пленарна зала, без комисия. Искането беше внесено и в пленарната зала, но не мина.