Днес е Международният ден за борба с насилието над жени. По данни, изнесени в медиите, за 10 месеца у нас са убити 28 жени и 3 деца. Това са невинни и безпомощни жертви на домашно насилие.

Статистика от международни организации потвърждава, че всяка четвърта и дори всяка трета жена в България е жертва на домашно насилие. Това са 1 милион българки, заяви в предаването „Тази неделя” по bTV Гергана Куцева от Български фонд за жените, който утре организира протест срещу насилието над жени.

Снимка: iStock

„Профилите на насилниците и жертвите е много трудно да бъдат обяснени, защото противно на разпространените стереотипи, те не са свързани с образованието или с материалното положение на хората. Насилието е разпространено на всички нива”, изтъкна тя.

По думите ѝ 50% от момиченцата, които наблюдават насилие в дома си и живеят в ситуация на насилие, са склонни да се превърнат в жертви, както и момченцата да се превърнат в насилници.

Ние настояваме да се работи за превенция на насилието, отбеляза Куцева. Според нея държавата не е поела цялостен ангажимент за справяне с проблема. Няма координационен механизъм, в който полиция, прокуратура, доставчици на социални услуги да се погрижат за жертвата, изброи тя.

Куцева беше категорична, че е необходимо разкриването на кризисни консултативни центрове.

Ето част от хрониката на смъртта през последните години у нас: 

28-годишната Яна Кръстева беше насилена сексуално и убита в Борисовата градина през 2011 г.

Снимка: btvnovinite.bg

Осъденият за престъплението – Николай Русинов – Чеци, първо е пуснат под гаранция, после – осъден на доживотен затвор. Окончателното наказание, което получава за убийството след обжалване, е 20 години лишаване от свобода.

Миналата година беше убита Виола Николова – 28-годишна студентка.

Снимка: btvnovinite.bg

Приятелят й – Стефан Станев, я намушка с нож от ревност. Месеци по-рано бившата съпруга на Стефан няколко пъти подавала сигнали за агресивното му поведение. След един от изблиците мъжът дори бил приет в психиатричната болница в Курило. От там твърдят, че е използвал наркотици.

Въпреки всичко никой не взима мерки срещу агресията му и Стефан убива. След убийството на Виола от прокуратурата признаха, че ако не бяха подценили сигналите и оплакванията срещу Стефан, днес тя можеше да е жива.

В началото на октомври в Русе беше убита още една млада жена – журналистката Виктория Маринова, изнасилена и после удушена.

Обвиненият за жестокото престъпление Северин Красимиров е в ареста.

В края на октомври 26-годишният Викторио Александров застреля приятелката си Дарина и едногодишната им дъщеричка Никол след семеен скандал.

Викторио описва подробно събитията в дните преди убийството.

Според него майката на детето му го е предизвикала.