Подсъдимият за убийството на Виола Николова – Стефан Станев, беше осъден на  25 години затвор. Той трябва да изтърпи присъдата си при първоначален строг режим.

Станев призна през Софийския градски съд, че е умъртвил приятелката си и делото мина по съкратената процедура. Решението не е окончателно.

Обвинението поиска 30 години затвор, но съдът е длъжен да спази закона. Той е категоричен, че след направени пълни самопризнания, доживотен затвор се заменя с лишаване от свобода от 20 до 30 години, тоест, наказанието е по-малко.

Днес един от съдебните заседатели подписа с особено мнение. И семейството на Виола, и обвинението ще обжалват.

Един час беше необходим на съда, за да вземе решение и да признае Стефан Станев за виновен за жестокото убийство, както и за намерените в дома му наркотици. Общото наказание 25 години затвор шокира всички в залата.

Снимка: btvnovinite.bg

 

За семейството на Виола това не е справедливо наказание.

Виола Николова не се оплаквала от Стефан Станев, разказаха близките й. На последното им семейно събиране дори всички били заедно.

„Тя живееше с майка и 3 месеца преди убийството в София, 3 месеца преди убийството, тя се изнесе с надеждата за ново начало”, разказа брат й.

Семейството остана възмутено и от факта, че съдът не е одобрил гражданските им искове.

„Не възразявахме да се разгледат в това производство гражданските искове, имаше такава възможност, но тъй като в съкратеното съдебно следствие не се разпитват свидетели, гражданските ищци нямат възможност да си докажат неимуществените вреди”, заяви Ивайло Юруков.

С други думи, на горна инстанция семейството ще може да си търси кръвнина.

Случаят нашумя и с оттеглянето на софийския районен прокурор, защото срещу Станев е имало доста сигнали, но никой не им е обръщал внимание, а е можело да не се стигне до убийство.

Виола беше открита мъртва през лятото в столичния квартал „Света Троица”.