Жертвите на домашно насилие не срещат никакво съдействие от институциите. Мнението е на жена от Варна, оцеляла по чудо преди 2 години, след брутално нападение с нож на обществено място – от мъжа, с кого живее. Случва се пред очите на дъщеря им.

Хюсние Хюсеин живяла години с мъж, за когото в последствие разбрала, че страда от параноидна шизофрения. Насилието върху нея се увеличавало до поредния скандал, когато е принудена да напусне дома, но да остави в него детето си. Тя се приютила колежка.

„Защото няма къде да отиде една жена, пострадала от насилие, която трябва да напусне спешно дома си, няма къде да отиде. Няма такова звено, което да поеме такава жена с детенцето ѝ”, Хюсеин.

Тя не получила помощ от отдел „Закрила на детето”.

„Реакцията им беше, че ние сме с равни права, въпреки психическото състояние на бащата, въпреки че представих епикризи и медицински документи, които доказват, че съм била жертва на насилие, че съм бита”, разказва жената.

Вместо подкрепа получава упреци от социален работник, посетил дома им: „Каква майка си ти и как можа да си оставиш детето с такъв човек, на такова място… Ти знаеш ли, че я заварихме мръсна, детето си беше скрило консерва, отворена в гардероба между дрехите”.

Тормозът от бащата прераства в заплахи за убийство.
„Два часа преди инцидента бях в полицията, казаха ми: „какво трябва да направя сега, да го арестувам ли?”
Същия следобед мъжът я причаква пред училище и я напада с нож. Наръгана е многократно. Нападението вижда 10-годишната им тогава дъщеря.

„Имам рисунка, в която детето ме е нарисувало в локва кръв, сестра ми плачеща над мен, и децата, които гледат от оградата… и баща ѝ е нарисуван като дявол с нож в ръка”, казва Хюсеин.

Заради психичното заболяване прокуратурата прекратява делото срещу мъжа за опит за убийство. „Това е жалкото, че никой не отчита психическата тръвма на човека. Не се отчита това какво преживяваме, когато се срещаме с този човек и защо детето ми не иска да се среща с него”, коментира пострадалата жена.

Хюсние настоява за план за реакция след сигнал за домашно насилие. 

Заради тромавата съдебна система делата на Хюсние продължават до днес.