Все повече млади българи в тежко състояние след поразяване от COVID-19 и все по-голям натиск върху болниците. Тенденцията всеки трети от изследваните да бъде инфектиран се запазва.

В София, Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен ще има допълнителни COVID-сектори, стана ясно след среща на премиера със здравния министър и щаба.

Ситуацията в болниците става все по-тревожна заради постоянно увеличаващите се случаи на COVID-19.

Активните случаи вече са близо 67 хиляди, а от тях хоспитализирани са  5247. 293-ма са настанени в интензивни отделения.

Именно това налага разкриване на допълнителни легла в някои болници. Една от тях е Военномедицинската академия, където 4 клиники ще примат COVID болни. С колко това ще увеличи капацитета на лечебното заведение не стана ясно.

Първите симптоми на COVID-19 Снежина Петрова усеща преди около месец. След седмица домашно лечение, което не дава резултат, получава задух. Постъпва в Инфекциозната болница - има нужда от кислород.

„Не във всяка стая в Инфекциозна болница има кислород, за съжаление. Направиха всичко възможно, за да се освободи легло с кислород. Преместиха ме още първия ден. След това пък аз от своя страна трябваше да освободя след няколко дни, защото приеха бременна със задух“, разказа Снежина Петрова.

Възстановяването й продължава, а нуждата от още легла остава.

Във Военномедицинската академия половината интензивно отделение е за COVID болни, още 4 клиники ще приемат заразени.

Премиерът Бойко Борисов призова за спазване на дисциплина и нареди инспекция на противопожарните инсталации в болниците.

„Eдинственото необходимо е да се пази дисциплина и дистанция, за да не се разпространява масово. Срещнете се щабът с аптекарите, с фармацевтите, с личните лекари, изговорете ги тези работи, създайте по-гъвкава организация. С Николов се чуй, на "Гражданска защита“, всички кислородни инсталации на болниците да се проверят. Защото сега всички ползват много кислород. Профилактиките да минат“, каза премиерът Бойко Борисов.

Здравният министър пък гарантира, че всички болници ще бъдат снабдени с необходимите им медикаменти.

А две седмици след изписването си, Снежина обобщава, че и тя е усетила напрежението в болниците.

„Забързани стъпки по коридорите. Самите те казаха, че вече не издържат. Имаше и студенти, които помагаха“, разказа Снежина.

И остава благодарна за положените грижи.

Освен в столицата, по-сериозен натиск върху здравната система има и в Благоевград, Пловдив, Бургас и Шумен.

В Пловдивско над три четвърти от COVID леглата вече са запълнени. Затова местният щаб алармира за спешно разкриване на нови. Най-тежка е ситуацията в интензивните отделения – от 70 COVID легла за тежкоболни, свободните са 11.

Първата COVID болница, която заработи у нас, има 90 легла, но персоналът може да обслужи 50.