Лекари и пациенти от раковата болница в София излязоха на протест заради разкриването на COVID отделение в лечебното заведение. 

В сектора за лечение на коронавирусна инфекция има 29 легла. Там в момента се лекува само един пациент, който има и онкологично заболяване. 

Последната заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов задължава всяка голяма болница в София да разкрие допълнителни легла за пациенти с коронвирусна инфекция. Според лекари е недопустимо в онкологичната болница да има инфекциозно отделение и това крие изключително голям риск.

Д-р Панайот Куртев, началник на Клиниката по хирургия, обясни, че сградата е стара и няма възможности за изолация на отделение.

„Входовете са едни и същи, коридорите са едни и същи, асансьорите са едни и същи. При едно отделение с 30 легла ние не можем да осигурим пълна изолация на тези хора и има риск да се инфектират и онкоболните, които се лекуват в болницата“, допълни той.

Директорът на лечебното заведение д-р Стефан Константинов отрече да има сливане на персонала.  

„Лекарите влизат само от едно място, обличат се, след това минават и се събличат. Могат, ако искат да си вземат душ, събличат се и излизат. Ако дойде линейка с човек,  който е обикалял навсякъде по болниците, ние какво да му кажем: „Извинявам се, ти си раковоболен, но ние сме велики и много чисти“, каза още той.

Протестът на медиците създаде напрежение между тях и директора на болницата.

В момента всички, които влизат в болницата, независимо в кое отделение отиват, минават през главния вход. Според директора на болницата в извънредни ситуации може да се минава и през друг.

Пациенти и техни близки все още не знаеха, че в болницата вече има COVID сектор.

„COVID също е притеснение, но може ли човек да прецени кое е по-важно - дали да се седи вкъщи, защото се страхува от COVID, или да отиде в болницата и все пак да има шанс...
някъде тези хора трябва да се лекуват. Трябва да ги изоставим ли, защото се страхуваме?“, коментира близка на пациент.  

В момента в COVID зоната има един пациент с онкологично заболяване.

Вчера от здравното министерство заявиха за bTV, че отделението ще бъде за онкоболни пациенти с COVID-19 и, че всички мерки за ограничение на заразата са спазени.