Над три четвърти от COVID леглата в Пловдивска област са вече запълнени. За това алармира областният медицински щаб, който разпореди спешно разкриване няколко десетки нови легла.

Най-тежка е ситуацията в интензивните отделения – от 70 COVID легла за пациенти в тежко състояние свободни днес са само 11. Липсата на анестезиолози затруднява разкриването на нови интензивни легла за болни от коронавирус.

Първата специализирана COVID болница вече е факт и тя е оборудвана с 90 легла, но има персонал за обслужване едва на 50.

По-малко от 10% от лекарите в общинската болница „Свети Мина“ са изявили желание да работят в новото специализирано болнично заведение за COVID, което се помещава в нейната сграда. Необходими са минимум още четирима лекари и 10 медицински сестри.

„В самата болница работят и получават възнаграждения 72-ма лекари, от които 45 са под 60 години. Сестрите по 60 години са 27. Разбира се тук е и ролята на ръководството на болницата – до каква степен и кой ще остане да работи“, коментира областният управител на Пловдив Дани Каназирева.