Няма да се откриват отделения, които да приемат външни пациенти с COVID-19 в Онкодиспансера в Пловдив. Това съобщи на онлайн брифинг областният управител Дани Каназирева след заседание на Медицинския щаб, информира „Фокус“ .

Ще бъдат направени зони, в които да се изолират пациенти с коронавирусна инфекция, но само такива, които в момента са пациенти на Онкодиспансера. Категорично външни пациенти няма да се хоспитализират там“, каза Каназирева.

Въпросът е бил обсъден и с пациентската организация още миналата седмица след възникналото напрежение в Националната онкологична болница в София.

Днес е взето решение и са начертани правила и за пациентите на хемодиализа. В Пловдивска област има 7 такива структури, като в някои от тях са обособени зони за COVID пациенти, но те са разделени времево с останалите пациенти.

Медицинският щаб е изготвил и правила, които ще бъдат изпратени в седемте диализни центъра, като в тях са разделени критериите за лека, средно тежка и тежка симптоматика, както и относно транспортирането на такива пациенти на тези лечебни заведения.