Матурите за XII клас да се изместят в началото на юни, а външното оценяване за VII клас - за третата седмица на юни. Това дискутира образователното министерство на среща днес.

Все още няма конкретика кога и при какви условия ще се проведат изпитите.

А фактът, че не остава много време до края на учебната година, притеснява както учениците и родителите, така и директорите и учителите.

Докато близначките в VII клас Мария и Надя се подготвят за изпитите вкъщи, въпросът, който ги тревожи е кога ще бъдат те. Към техните притеснения се присъединява и майка им Даниела. 

Желанието им е да влязат в езикова гимназия. Дистанционното образование обаче създава трудности.

Ако материалът, взет по време на извънредното положение, влезе в изпитите, ще се създаде чувство за неравенство, смятат от училищата. За директорите проблемът е организацията на матурите и външното оценяване.

Все още не е ясно колко ученици ще има в една класна стая, на какво отстояние ще бъдат един от друг, както и какви мерки за безопасност ще трябва да спазват. По-малкото ученици на едно място означава повече класни стаи и повече квестори. А на много места квесторите попадат в рисковата група.

При дванайсетокласниците основният въпрос е кога ще кандидатстват за университетите и ще имат ли бал.

Стана ясно, че Националното външно оценяване за IV и X клас ще бъде отложено след началото на следващата учебна година.

Отговорите на въпросите, поставени от учители, родители и ученици, ще станат ясни утре сутрин на брифинг, когато министърът на образованието Красимир Вълчев ще излезе с конкретни дати и мерки за провеждане на изпитите.