Връзването на бебета за леглата е практика от години в сливенската педиатрия, свидетелстват още майки. Там вече започнаха проверки на Медицинския надзор, прокуратурата и здравната инспекция.

Нов клип от детското отделение в Сливенската болница, направен от майка, приета там, отново показва деца, вързани с бинт за креватчетата. Жената, подала първа сигнала твърди, че това е практика.

Според Мария Георгиева бебетата са вързани по 24 часа, като се освобождават само ако трябва да се сменят памперсите им. По думите ѝ дори бебета, които са без системи остават връзвани в отделението.

Дни наред от лечебното заведение отказват коментар пред камерата ни, но в писмен отговор обясняват, че връзват деца без придружител заради включени системи. В клиповете обаче бебетата не са на инфузионно лечение. В студиото на „Тази сутрин“ председателят на Българската педиатрична асоциация  проф. Иван Литвиненко определи ситуацията като недопустима.

„Тази гледка действително е потресаваща, да са вързани четирите крайника. Не е редно да има такова отношение, не е редно да бъдат поставяни така, не е редно да остават и без медицински надзор. В предния репортаж се казва, че майката е търсила медицинска сестра и не е намерила, ако това е вярно, това не е нормално ", заяви проф. Иван Литвиненко.

От Здравната инспекция в Сливен също проверяват Педиатрията.

Д-р Николина Иванова, директор на РЗИ- Сливен, заяви, че ще изчака резултатите от проверката преди да коментира.

Проверката ще покаже и защо децата са приети сами.