Скандален случай от Сливен, за който ви разказахме първи – бебета са връзвани към леглата в болница.

Прокуратурата, Министерството на здравеопазването и Държавната агенция за закрила на детето започнаха проверка след репортажа на bTV.

На клип, изпратен до редакцията ни се вижда как малки деца са завързани с бинт за болнични легла в педиатрията на сливенската болница. Снима ги Мария Георгиева, която в момента е в същото отделение с детето си. „Имаше едно бебенце със секрети в носа, с часове плачеше и се дереше, то се давеше“, разказа майката. 

И други майки, лежали в отделението с децата си, разказват, че бебетата са вързани денонощно.

„24 часа не се отвързват – те се давят и ти трябва да отидеш да извикаш помощ, на нас майките не ни дават да влезем вътре“, допълни Маруся Иванова.

В писмено становище от болницата твърдят, че малките са без придружител не по тяхно решение и че връзването се прилагало точно при такива деца - заради системите, които не можели да пазят сами.

 

Снимка: btvnovinite.bg

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обездвижване при лечение на деца по този начин е недопустимо: „За този период, в който тече системата това се практикува, то няма и друг начин, но зависи от възрастта на детето. В никакъв случай не се връзват и двата крака.