Още разкази от майки за вързани бебета в Сливенската болница. Започнаха серия от проверки след репортажа на bTV за бебета, вързани за леглата.

Сигналът е от майки, които паказаха клипове и кадри на бебета, оставени сами и вързани за креватчетата денонощно. В писмен отговор от ръководството на болницата възразяват, че това са „внушения, които уронват престижа на лечебното заведение“ и започва вътрешна проверка.

Самосезираха се и от Агенцията за закрила на детето и от прокуратурата в Сливен, които ще проверяват дали има нехуманно отношение към бебетата.

Според Мария Георгиева бебетата са вързани по 24 часа, като се освобождават само ако трябва да се сменят памперсите им. По думите ѝ дори бебета, които са без системи остават връзвани в отделението.

Според Георгиева друг проблем е, че тя е попаднала на две майки, които искали да останат с малките си бебета в болницата, но от лечебното заведение са им казали, че няма места.

Друга жена, която преди година е била в същото отделение, е видяла абсолютно същата ситуация. Според нея бебетата са били вързани постоянно. „Лично аз не видях да бъдат обгрижвани тези деца. Имаше си време, в което идваше лекар и медицинска сестра“, казва тя.

Пред Сливенската болница дойде и майка на 4 деца, която иска да подкрепи пострадалите от практиката.

Екипът на bTV втори ден задава въпроси към ръководството и ги кани да участват в репортажите на телевизията. Получихме единствено писмено становище от ръководството. Екипът ни ще продължи да задава въпроси към лечебното заведение за това практика ли е да се връзват бебетата за четирите крайника и да бъдат оставяни без надзор.