През нощта в събота срещу неделя – 31 октомври, сменяме стрелките на часовника с час назад.

В 4 ч. след полунощ преминаваме към зимно време. Това означава, че ще спим един час повече, ще бъде по-светло сутрин, но ще се стъмва по-рано.

В Европа преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1916 г., а в България - през 1979 г.

Дилян Шадиян е четвърто поколение часовникар. Повече от половин век неговата фамилия съживява часовници, за да могат отново да отброяват времето. В неговите очи - час повече или час по-малко означава надбягване с времето. Потомственият часовникар смята, че е по-добре смяната на времето да отпадне.

Лекарите също смятат, че смяната на стрелките ни се отразява. Но не се изненадват, че Европейският съюз непрекъснато отлага това решение, защото хората не обичат промените.

През 2018 г. Европейската комисия проведе онлайн допитване, в което взеха участие 4,6 милиона души, като повечето поискаха смяната на времето да бъде премахнато.

През март 2019 г. Европейският парламент подкрепи предложение за прекратяване на смяната сезонното часово време през 2021 г. Въпреки това все още няма консенсус между членките на Съюза по този въпрос.