Проверка на bTV за събираемостта на глобите на пътя. КАТ отчита, че за месец и половина по имейл и Вайбър са връчили на нарушители фишове и актове за над 1 250 000 лева.

МВР вече праща съобщения на телефоните на шофьорите и по електронната им поща.

От въвеждането на системата на 13 октомври до 29 ноември изпратените уведомления за глоби – фиш, електронен фиш или наказателно постановление, са малко над 225 000.

Едва около 5% от тях – около 10 500, са нарушителите, които са отворили линка към съобщението, с което глобата се води вече връчена. 8000 са тези, които вече са платили дължимото - събраната сума е близо 1 милион лева.

"Гранична полиция" не задържа документи на граждани за неплатени глоби от пътни нарушения

МВР информира, че след извършени констатации за изключително много невръчени наказателни постановления и електронни фишове за глоби, със заповед на зам.-директора на ГД „Гранична полиция“ са дадени указания да се извършва справка за невръчени електронни фишове на всички влизащи и напускащи страната български граждани.

Целта е по-голяма събираемост на глобите от извършени нарушения на Закона за движението по пътищата.  

"Категорично опровергаваме медийни публикации, в които се казва, че личните документи на граждани са били задържани от „Гранична полиция“, докато не заплатят глобите си от пътни нарушения. Напомняме, че след връчване на електронен фиш или наказателно постановление, глобата може да се заплати в определен срок, без това да се извършва вeднага на граничния пункт. Опашки са се образували поради желанието на граждани да заплатят своите глоби веднага", посочват от МВР.

С цел облекчаване на пътния трафик по ГКПП, заповедта за връчване на наказателни постановления и електронни фишове през почивните дни не се изпълнява.