Законът за държавния бюджет залага промяна, която засяга шофьорите, а целта е по-голяма събираемост на глобите. Тя предвижда освен МВР и работодателят да може да ни връчи фишовете за пътни нарушения.

Според собственици на фирми по този начин се вменяват допълнителни задължения на бизнеса, за които те ще трябва да наемат още работници.

Бившият началник на КАТ Тенчо Тенев пък определи предложението като „неразумно“. „Грубо казано глупости. Не може един работодател да иска от подчинената му шивачка да си плаща глобите към държавата. Има държавни институции. Това е поверителна информация“, коментира Тенев. 

Предлага се още фишовете да могат да бъдат изпращани и по електронен път. От МВР засега не коментират предложенията си. Направи го финансовият министър Асен Василев: „В момента събират под 50% от глобите и фишовете. Според мен всичко, което може да повиши събираемостта от нарушителите, трябва да се приложи. Ние се борим да се направи електронно връчване, това е ефективна мярка“.

А ако откажем да вземем глобата си, то тогава човекът, който се е опитал да ни я връчи, ще трябва да върне разписката в МВР. За това обаче са необходими два подписа – неговия и този на свидетел.