Законодателите решиха, че карантинираните българи ще трябва да подадат заявление за гласуване три дни преди вота, ще има подвижни урни и за онези наши сънародници, които са в болница заради вируса. 

Снимка: btvnovinite.bg

И въпреки, че вчера правната комисия прие идеята на ДПС партийните мероприятие на закрито да се случват при капацитет  колкото е за театрите и кината, залата го отхвърли. Българите у нас и зад граница  с изтекли лични документи също ще могат да гласуват.

На тези избори партийните сбирки вече няма да са това, което бяха. Депутатите отхвърлиха идеята на ДПС партийните мероприятия на закрито да се случват по новите правила за ходене на театър и кино. Сега това е 30% от максималния брой хора. 

Заради вируса партийните мероприятия на закрито и открито ще стават при сега действащите противоепидемични мерки. 

Снимка: btvnovinite.bg

Карантинираните ще трябва да заявят три дни преди вота, че искат да гласуват. Районните здравни инспекции ще ги проверяват дали наистина са на адреса, за да се избегне двойно гласуване. БСП контрира, че хората, поставени в последния момент под карантина ще останат без право на глас. 

Пациентите в COVID отделенията също ще могат да гласуват, а екипите от мобилните секционни комисии ще имат възможност за ваксинация, обявиха здравните власти.

Това ще стане с мобилни урни или урна в самото отделение, обясни проф. Костадин Ангелов, министър на здравеопазването. По думите му никой няма да е изложен на риск. 

Снимка: btvnovinite.bg

Здравните власти ще трябва да изработят мерки. 

Засега е ясно, че членовете на секционните комисии в деня на вота ще се пазят с по две маски с висока защита, дезифектанти, и ако е необходимо, машини за филтриране на въздуха.