Депутатите разглеждат Закона за извънредното положение, който касае правилата, по които ще се проведат предстоящите парламентарни избори. Те приеха на второ четене метода за гласуване на българите под карантина или изолация. До три дни те трябва да подадат заявление за гласуване в мобилна урна. 

Отпадна искането на ДПС партийните мероприятия на закрито да се провеждат по разпоредбите за посещение на киносалон или театър. Текстът остана в следния вид: „Партийните мероприятия на открито или закрито се провеждат при зачитане на противоепидемичните мерки".

Снимка: БГНЕС

Този текст предизвика най-сериозните дебати.

„Това противоречие дава предимство на онези формации, които разчитат в своите кампании само на концерти“, каза Хамид Хамид от ДПС.

Опитът за шега от страна на депутата от ГЕРБ Калин Вельов предизвика и размяна на остри реплики от трибуната. Той се опита да обясни, че скандирането по време на партийни събрания води до слюноотделяне, което е опасно в условията на пандемия.

„Обикновено думи, които съдържат буквата „п“ и евентуално биха били скандирания на такива срещи – като БСП и ДПС, са опасни за здравето. Много е важно да ограничим и да предпазим хората. Това е с чувство за хумор, но е истина“, каза Вельов.

Шегата му обаче не беше приета с усмивка от лидера на ДПС Мустафа Карадайъ: „Репликата ми е във въпросителна форма. Абревиатурата ПКП влиза ли в тази категория или не влиза?“.

„Ще се въздържа от коментар, това беше толкова грозно“, каза председателят на парламента Цвета Караянчева.

След предложените промени, не Централната избирателна комисия, а здравният министър и главният държавен здравен инспектор трябва да изработят правилата, по които ще се проведат изборите. Днес стана ясно, че методологията вече е готова, като основната задача е била да не се допусне разпространение на COVID-19. 

Снимка: БГНЕС

От БСП поискаха промените да се правят в Изборния кодекс, а не в този за извънредното положение.

„Залагате и минирате тежко опорочаване на предстоящите избори“, каза Филип Попов от „БСП за България“.

„Уредихме по специфичен начин обществените отношения в различни области в условията на извънредна епидемична обстановка“, отговори Красимир Ципов от ГЕРБ.

Идеята е членовете на секционните комисии в България и чужбина да бъдат не по-малко от трима души. От промените, които се налагат заради пандемията – ще се разреши гласуването с неподновени документи за самоличност за всички български граждани.