Властите у нас вече са изготвили здравния протокол, по който ще се проведат изборите през април. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.  

Основната насока, по която се работи, е осигуряване живота и здравето на всеки член на секционните и районните избирателни комисии.

За тях ще бъдат подсигурени лични предпазни средства – по две маски с висока степен на защита, дезинфектанти и машини за филтриране на въздуха. 

Членовете на СИК и РИК ще бъдат ваксинирани при желание.

„Нашите усилия ще бъдат насочени към мобилните избирателни комисии, които ще влизат в контакт с лица, които са в изолация или карантина. Тези, които имат желание, ще бъдат ваксинирани. Наблюдавайки числата от желаещи във втора и трета фаза и броят на ваксините, които очакваме през февруари – съвсем реалистично е да можем от края на февруари да започнем с четвърта фаза. Така членовете на СИК ще могат да се включат в трета фаза и да постигнем ефективен имунитет до датата на изборите“, обясни проф. Ангелов. 

По данни на здравното министерство през февруари страната ни ще получи около 260 хил. дози от ваксината на „АстраЗенека“, паралелно с това ще има доставки и от „Пфайзер“/„Бионтех“ и „Модерна“.

Според проф. Ангелов ще имаме достатъчни количества от препаратите за обезпечаване на нуждите на хората във втора и трета фаза, както и започването на четвърта фаза. 

„Гласуването в COVID отделенията ще бъде предизвикателство. Важно е да се знае каква част от пациентите желаят да гласуват, това ще стане с мобилни урни или урна в самото отделение. Няма да изложим на риск нито един член на СИК“, каза проф. Ангелов.