Мерките срещу COVID-19 у нас дават резултат и се върви по правилния път. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб. 

По думите му въпреки ниския индекс на строгост, в страната ни се наблюдава сравнително слаба заболеваемост. На картата за 14-дневната заболеваемост се вижда, че има само три области са в червено - Плевен, Враца и Кюстендил. Най-ниска е в Търговище, където е 38 на 100 хил. души.

Снимка: btvnovinite.bg

„В края сме на една много противоречива седмица, от една страна мерките дават резултат и трябва да сме доволни, че извървяхме този път. От друга страна обаче хората започват а стават недоволни от случващото се, започва да им се изчерпва търпението, започват да си искат живота обратно – приятелите, събиранията, работата. Ние не по-малко от тях искаме това, но за да се върнем в този живот, ние трябва да се върнем здрави“, коментира проф. Ангелов.

Той обясни, че не се обижда от квалификациите, отправени по негов адрес и е сигурен, че скоро най-големите му критици ще покажат своята благодарност за добре свършената работа.

Мерките зависят от заболеваемостта

По думите му отварянето на заведенията зависи от 14-дневната заболеваемост след връщането на част от учениците в клас. Ако няма ръст – ресторантите ще получат разрешение да работят от 1 март до 22 ч., при 50% заетост и при спазване на всички противоепидемични мерки. 

Здравният министър обясни, че при заболеваемост над 200 на 100 хил. души има възможност част от ограничителните мерки да се върнат. При такъв вариант първи ще бъдат затворени браншовете, получили последни разрешение за работа.

Задължителният PCR 

Здравният министър беше категоричен, че изискването за отрицателен PCR тест за влизане в страната ни няма да „убие туризма“. Той обясни, че целта на мярката е да се ограничи разпространението на заразата и да се спасят човешки животи. 

„Разбирам притесненията на туристическия бранш, ние сме подходили изключително гъвкаво и сме дали указания на РЗИ-тата. Виждате какво става в другите държави – затварят се сухопътни и въздушни граници, нещата са изключително сложни и динамични. Виждате какво се случва в Израел – колко много ваксинира и колко много нови случаи.  Доскоро те бяха в изключително добра кондиция, но нещата се промениха. Много въпроси се задават“, посочи проф. Ангелов.

Предстоящите избори

Всички действия на здравните власти са насочени към „държането на вируса на каишка“ и вече са изготвени мерки за нормалното протичане на изборния процес. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.  

Основната насока, по която се работи е осигуряване живота и здравето на всеки член на Секционните и Районните избирателни комисии. За тях ще бъдат подсигурени лични предпазни средства – по две маски с висока степен на защита, дезинфектанти и машини за филтриране на въздуха. 

Статистиката

Изследвани са 13 276 проби за последните 24 ч., от тях 3688 са PCR и 9588 са антигенни тестове. 598 са новозаразените или 4,5% са положителните резултати. 63-ма души са хоспитализирани през последното денонощие, а 52 г. е средната възраст на новодиагностицираните. 23 лица са под 19-годишна възраст. 28 пациенти са загубили битката за живота си през последното денонощие. Средната възраст на жертвите е 70 г. 

 „Дневната ни заболеваемост на 100 хил. души падна под 100, заетостта на болничните легла – за неусложнени пациенти към днешна дата е 28%, в интензивните структури – 35%. Най-висока заетост на легла има в интензивни структури се наблюдава в областите София-област, Шумен и Добрич“, обясни ресорният министър. 

До момента 9462 медици са се срещнали с вируса, активните случаи са 908, от тях 91 са хоспитализирани.

„Запазва се тенденцията за по-голям брой на излекуваните, спрямо потвърдените, от тази седмица правим антигенни тестове на българските учители. До момента са направени 3726 на помощния персонал, 12 222 на учители. От учителите положителни са 26 човека или 0,21%. От непедагогическия персонал са 11, 0,29%“, допълни проф. Ангелов.