Войната през погледа на очевидците, преживели ужаса на атаките и загубите на близки хора, анализ на експертите и човешките истории, които вълнуват и докосват. Това е специалното студио на bTV „Войната в Украйна. Година по-късно“.

Екипите ни се връщат по местата, които станаха емблематични за военния конфликт. Човешката страна на войната ще представят международният редактор Цветана Балабанова и репортерът Стоян Георгиев, които предават пряко от Украйна.

Международните кореспонденти на bTV Десислава Минчева-Раул, Васил Христов и Теодора Трифонова ще представят реакциите и отзвука за войната в Украйна от САЩ, Великобритания и Европа, а Таня Станева ще ни запознае какво се случва директно от Украйна.

Журналистите Светослав Иванов и Иван Георгиев са водещи на студиото.

Проследете специалното ни предаване в този онлайн репортаж. Новата информация е най-отгоре.

19:10 "На ул. “Вокзална” в Буча украинската армия спира за първи път руската армия, за да влезе в Киев и да го окупира. Руската армия не е в Буча от април, но в града работи международен екип от разследващи, които установяват всички последици след присъствието на руската армия", съобщи специалният пратеник на bTV в Буча Стоян Георгиев.

19:00 "Несломима - така бих описаха Украйна точно една година след началото на инвазията. Животът в Киев кипи сякаш няма обстрели и въздушни тревоги. Нощен живот няма заради комендантския час", каза специалният пратеник на bTV в украинската столица Цветана Балабанова.

16:55 Навсякъде в Украйна хората ни посрещаха като роднини, като близки хора, със сълзи на очите. В самата Украйна има 6 млн. души, които са се преселили. Те са бежанци в собствената си държава. Това каза в специалното студио на bTV по повод годишнината от войната в Украйна доброволецът Лазар Радков. 

16:50 Имам приятели, които видях за последно на 21 февруари миналата година. Тогава се шегувахме, че може да ни е последното виждане. Говорехме тогава какво ще правим, ако стане нещо. Родните ми и близките ми са живи все още. Всички почувстваха войната. Хората загубиха работата си, каза Таня Станева.

Училището в село Криничне, в което учат предимно българчета, плетат мрежи за защита. Децата се учат от малки се учат. Ние им пускаме филми за войната, защото селото е отдалечено, добави тя.

16:45 Година след началото на руската инвазия в Украйна Великобритания продължава да бъде единна в подкрепата си за Киев. Нейната позиция не се промени, въпреки че през това време се смениха три правителства. 

В специално обръщение днес кралят каза, че светът гледа с ужас цялото ненужно страдание на украинците. Британците запазиха минута мълчание в памет на жертвите на войната.

16:40 От Белия дом обявиха днес, че предоставят нова военна помощ на Украйна – дронове, боеприпаси и високомобилни артилерийски системи. Налагат се и нови търговски санкции за вноса на стоки от Русия.

16:35 Десетият пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия не беше приет, въпреки обещанието на председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен той да бъде факт до днес. Главната причина е несъгласието на страните за ограничения срещу руската ядрена енергетика

Санкциите срещу Русия и подкрепата, и помощта за Украйна поставяха пред изпитание единството на Съюза през изминалата една година.

16:30 В момента се развива зимната офанзива на руската армия изключително бавно и неуспешно. В ранна пролет ще се развие много силна контраофанзива на Украйна, заяви пред bTV ген. Съби Събев, бивш представител на България в НАТО.

16:20 „Имаше реални планове за покушението ми в Лондон, когато трябваше да присъствам на наградите БАФТА“, каза българският разследващ журналист Христо Грозев пред bTV.

16:10 Марсово поле – така наричат гробищата, където полагат загиналите във войната украински мъже. Да посети своя съпруг е и Марта Хрептик. Нейният Ростик загива на 15 октомври в Луганска област. Сражавал се и през 2015 г., преди да се оженят. Оттогава у дома им стояли раница и каска – винаги в готовност.

16:08 Тази война ще бъде спечелена от нещо, което Путин не беше предвидил. Той смяташе, че атакува територия, а срещу него се изправи народ. За да свърши тази война по-бързо, Украйна трябва да бъде въоръжена. Това каза в специалното студио на bTV по повод годишнината от началото на войната в Украйна журналистът Тони Николов.

16:00 Как изглежда Буча днес? Специалният ни пратеник Стоян Георгиев предава от там.

15:55 Година след началото на войната Таня Станева отново предава за bTV от Киев и ни прави съпричастни със събитията там. В специалното студио тя сподели, че украинците се радват, че са живи. По думите ѝ украинският народ вече е победил страха срещу Руската федерация.

Благодарение на Таня Станева, в първите дни след началото на войната България видя как украинците започват своята борба за живот и се мобилизират, за да отговорят на руската атака.

15:50 Киев и цяла Украйна се адаптираха към живот по време на война. Населението в столицата се е увеличило от миналия февруари, съобщи специалният пратеник на bTV и международен редактор Цветана Балабанова.

15:40 "Казах им: „Война!“ Попитаха ме „Къде я видя?“ Казах им пред прозореца ми.“ 

Така започва историята на Татяна. Тя живее на ул. „Мальовничий“ на границата на Буча и Гостомел. На украински означава улица „Живописна“. Татяна напуска дома си сутринта на 24 февруари.

15:30 12 месеца военни действия, разрушения, страдание и криза… но и подкрепа, обединила стотици милиони по цял свят. Връщаме се там където започна всичко.