Военноморските сили се сдобиха с нов хеликоптер. Вертолетът е AS 365N3 „Dauphin” (Дофин) и беше приет на церемония от министъра на отбраната Красимир Каракачанов в Морската вертолетна авиобаза „Чайка”.

„Придобиването на въоръжение на новия хеликоптер е от съществено значение за повишаване на способностите на нашия флот и за увеличаване на възможностите на морската ни авиация“, подчерта министърът на отбраната и посочи, че това дава основание на българските военни  моряци да имат увереност при изпълнение както на основната мисия по защита на териториалната цялост и суверенитета на България, така и на съюзнически ни задължения.

Днес виждаме резултата от усилията на Министерство на отбраната да приключи един дълъг и скъп спор между „Еърбъс Хеликоптерс“ и българската държава. Постигнахме едно разумно и изгодно за двете страни решение, с което нашият флот се сдобива с един нов хеликоптер, допълни министърът.

От публикация във в.”Българска армия” преди време става ясно, че вертолетът се предоставя на нашата страна в рамките на уреждането на арбитражно дело с авиопроизводителя, който по договор от 2005 г. достави и машините „Кугър” и „Пантер”.

Новата машина ще е характеристики, сходни на „Пантер” (двата модела са от едно "семейство", като оригиналният дизайн датира от 70-те години - б.р.), но вероятно ще има разлики в оборудването, посочи през октомври подп. Спас Спасов, командир на база „Чайка”.

Тогава той подчерта, че през тази година пилотите от авиобазата имат по около 500 летателни часа. Според него съставът е висококвалифициран и покрива всички необходими стандарти.

Преди две години ВМС загубиха един от своите хеликоптери „Пантер” по време на учение в Черно море, като тогава загина пилотът.

Инцидентът с „Пантер” и друг, при който падна военен Ми-17 и загинаха двама пилоти, повдигнаха въпроса за подготовката на екипажите и възможностите летците да поддържат форма с наличната в момента годна за полети техника и консумативите за нея.

„Днес в 13 ч. приключи удълженият срок за подаване на оферти  по проекта за придобиване на многофункционален патрулен кораб за ВМС. В Министерството на отбраната са получени  две оферти - от немска и от италианска фирми“, съобщи още министър Каракачанов в отговор на журналистически въпрос и посочи, че предстои отваряне, оценка и класиране на офертите от междуведомствената работна група.