Втори ден без вода са Шумен и Велики Преслав, а днес - вече и Търговище.

Ремонтите на водопровода, заради които е прекъснато захранването, продължават.

Снимка: btvnovinite.bg

Една от авариите, предизвикали спирането на водата, е твърде сложна и втори ден не може да бъде отработена.

Екипите на ВиК продължават днес  своята работа по 12 проблемни участъка на водопровода, които трябва да бъдат ремонтирани преди най-скъпата питейна вода в страната, която струва над 3 лева за кубик, отново да потече до домовете на хората. 

Във втория ден на безводие болницата в Шумен продължава нормално работа благодарение на голям резервоар, който захранва лечебното заведение. Водата обаче  е започнала да се изчерпва и внимателно се разходва всяка капка.

Снимка: btvnovinite.bg

"Надеждата ни е тази нощ или утре тази авария да бъде поправена, ако това не се случи обаче, в една работна среща с пожарната уточнихме точно как и от къде с техни машини да ни се подава по 10 тона вода", обясни директорът на МБАЛ-Шумен – д-р Недко Тодоров.

На терен, при много сложни условия, екипите на ВиК продължават ремонтите по тръбата.

Иван Йорданов шеста година работи като заварчик в дружеството, а днес е затънал в тинята, докато заварява поредната пробойна по стария водопровод.

Снимка: btvnovinite.bg

"Замърсен е металът, много трудно се заварява, за сега спасяваме положението…До коленете сме в кал, вода, лягаме в каквото намерим… Дано да вземат някакви мерки, защото в един момент няма да подлежи на ремонт това нещо", казва той пред камерата на bTV.

Ако ремонтните дейности приключат без нови усложнения, се очаква късно днес да започне пълнене на системата, а утре поетапно водоподаването да бъде възстановено.

Всички социални, болнични и образователни заведения в Шумен работят без проблем, запасени с достатъчни количества вода.

Втори ден на сухо и водните запаси в домoвете на някои жители в града обаче са на привършване.

По документи за последните 4 години инвестициите в инфраструктура на ВиК-Шумен са над 2.300 млн. лв. Според проект обаче, ремонт на магистралния водопровод би струвал около 60 милиона. Затова се отработват само спешните аварии като сегашната.

Пълненето на системата ще започне тази събота в 10:00 ч.

„Рисковете са много големи при пускането на водата, защото тръбопровода е много стар и трябва да се внимава да не бъде разцепен.“, обяснява Илиян Илиев, управител на ВИК-Шумен.

Ако възстановителните работи вървят безпроблемно, водоподаването трябва да бъде възстановено поетапно тази събота.

Ремонтите по тръбата не решават генерално проблема с водата за Шумен и Търговище, защото е нужен нов водопровод. Многомилионен проект за изграждането му има, като предстои ВиК-Шумен да кандидатства за еврофинансиране.