Шумен е градът с най-скъпата вода и един от градовете с най-големи загуби на питейна вода - над 80 % изтичат от тръбите и не стигат до чешмите на хората.

Заради все по-сериозния режим на водата в село Обител, където вода има веднъж на около 20 дни, за по 3-4 часа, Адем запасява дома си с нов бидон.

Снимка: btvnovinite.bg

Като дойде водата, бидонът ще бъде напълнен за запас. Освен това с вода са пълни още бидони и около 20 туби по 10 литра. Домът Дома на Адем е превърнат в склад за вода.

Въпреки безводието, водата тук струва по над 2 лева за кубик.

Обител, село с около 600 души население, се захранва с гравитачна и помпажна вода, но водоизточниците са почти пресъхнали, в тази ситуация единственият кладенец в селото и няколкото чешми са най-достъпното спасение за хората.

Снимка: btvnovinite.bg

Обител и околните села са на строг воден режим от есента, в цялата община Омуртаг само 5 населени места са с непрекъснато водоподаване. От местното ВиК казват, че сушата и старата водопреносна мрежа са основните причини за проблема.

Единственото решение на проблема е ремонт на водопреносната мрежа, но пари за това няма. Докато се случи, местните се молят за дъжд.