Прокуратурата прави карта на сметищата с отпадъци, внесени от Западна Европа, стана ясно от думи на главния прокурор Иван Гешев.

В ход са и проверки, след казуси във Враца и Плевен с боклук от Италия и други държави.

Проверката на място установи, че отпадъците все още са по площадките в Плевен, но фирмата е преустановила дейност. Поне докато е в ход досъдебното производство. Това става ясно и от бележката оставена от разследващите върху катинара на портала.

Снимка: bTV

Междувременно от фирмата депонирала отпадъци от Италия във Враца опровергаха информацията, че те са опасни.

Балите с боклук в Плевен още са на площадката. С отпадъци са пълни и сградите, разказват бивши сортировачи. Хора от махалата разказват, че боклук има и на друга площадка.

От местната екоинспекция отказват коментар. Прокуратурата е установила липса на условия за обработка на отпадъка.

Във Враца, от фирмата-собственик на италианския отпадък имат становище от акредитирана италианска лаборатория, че 50 тона бракувани консумативи за принтери могат да се рециклират.

Според предписанието на ековластите, отпадъците трябва да напуснат площадката до 5 февруари. Директорът на РИОСВ – Враца обясни, че в инспекцията не работят много хора и разчитат и на сигнали на граждани.

Снимка: bTV

Директорът на екоинспекцията заяви още, че е готов да подаде оставка, ако му бъде поискана.

Ще бъдат ли и кога премахнати балите с боклук в Плевен не е ясно. От прокуратурата обясниха, че ще се проверяват и длъжностни лица в екоинспекцията за неволни или умишлени пропуски по отношение на въпросната фирма.