Има видими нарушения при съхранението на боклука в депото за отпадъци в Плевен, където вчера нахлуха полиция и прокуратура. Това обяви пред bTV окръжният прокурор на Плевен. А премиерът разкри, че предстоят още подобни акции.

На разпит са привикани четирима служители на Регионалната инспекция по околна среда и води, които са издавали протоколите, че в обекта всичко е законно. Още през октомври от РИОСВ – Плевен съобщиха за bTV, че обектът и дейностите му са напълно изрядни. Преди дни обаче от прокуратурата установяват друго.

„Видимо са нарушени изискванията по съхранение на отпадъци. Отпадъкът не е пакетиран, намира се в разпръснато състояние. Няма ток и вода в обекта, няма машини за преработка на отпадъка”, заяви окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова.

Тепърва ще се изяснява защо в констатациите на РИОСВ това не е отразено, заявиха от прокуратурата.

„Имам сведение и за още едно разрешение за опасни отпадъци и искаме да устновим характера и на това разрешение”, разкри Савова.

От РИОСВ – Плевен съобщават, че през миналата година са извършили три проверки на обекта, в които е констатирано изпълнение на заложените в регистрацията дейности по сортиране и рециклиране на неопасни отпадъци.

Екипът ни не успя да открие началника на инспекцията на работното му място. Габриел Савов не отговори и на телефонните ни позвънявания.

Кметът на Плевен Георг Спартански пък успоки, че този боклук не се изгаря в Тец-а на града.

„Второто, което искам да разсея като възможна спекулация е, че тези отпадъци се карат на депото за преработка на отпадъци, няма такова нещо”, каза Спартански.

Площадката за отпадъци в Плевен е началото на мащабна операция на прокуратурата и МВР, разкри министър-председателят.

Снимка: btvnovinite.bg

„Поне още на 7 места се подготвят, така че всеки, който си мисли, че може да си прави някаква далавера за сметка на държавата, ще си получи своите санкции. Знам повече, отколкото казвам, тъй като МВР и ДАНС бяха водещи, но сега вече ги подхванала и прокуратурата и няма отърване”, заяви Бойко Борисов.

Премиерът не изключи възможността наказателна отговорност да бъде търсена и от държавни служители.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!