При огледа сме установили, че видимо са нарушени изискванията за съхранение на отпадъците. Това каза за bTV окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова по повод проверката на полицията за незаконен трафик на боклук от Италия, съхраняван на територията на града.

При мащабна полицейска операция е проверен завод за отпадъци със съмнения за незаконен трафик на 9000 тона боклук от Италия, стана ясно вчера. От МВР се натъкват на депото, когато полиция и прокуратура влизат в завода. Открити са неопасни отпадъци – пластмаса, метал и хартия.

Засега е ясно, че балите с отпадъци на площадката са пристигнали у нас от Италия, но по море. Нашите власти ще търсят и връзка със задържаната влакова композиция от италианските власти край Милано. 

Разследването е започнало на 30 декември 2019 г. уточни окръжният прокурор. с оглед на депото, каза в интервю за bTV окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова. Видимити нарушения при съхранението са, че отпадъкът е в разпръснато състояние в двора на бивш завод, където няма ток и вода, нито машини за преработка на отпадъци, уточни Савова.

На разпит са привикани четирима служители на Регионалната инспекция по околна среда и води, които са издавали протоколите, че в обекта всичко е законно. Още през октомври от РИОСВ – Плевен съобщиха за bTV, че обектът и дейностите му са напълно изрядни.  

За депото има разрешение от РИОСВ и разрешение за внос от зам.-министър на околната среда и водите. Проверява се и разрешение за опасни отпадъци, каза още окръжният прокурор на Плевен.

„Не е възможно този боклук да се изгаря в ТЕЦ–Плевен, защото той работи с газ и няма инсталация за горене на твърди отпадъци. Категорично също тези отпадъци не се возят на новоизграденото с европейски средства депо за преработка на твърди битови отпадъци край село Буковълк”, категоричен е кметът на Плевен Георги Спартански.

Темата коментира и премиерът Бойко Борисов. Той беше категоричен, че няма да има прошка за тези, които са се провинили.

Вижте повече във видеото!