Мащабна полицейска операция се провежда в Плевен. Проверяват завод за отпадъци със съмнения за незаконен трафик на 9 хиляди тона боклук от Италия.

От МВР се натъкват на депото, когато полиция и прокуратура влизат в завода. Открити са неопасни отпадъци – пластмаса, метал и хартия. Властите ще разследват дали площадката е законна.

Засега е ясно, че балите с отпадъци на площадката са пристигнали у нас от Италия, но по море. Нашите власти ще търсят и връзка със задържаната влакова композиция от италианските власти край Милано. 

Снимка: btvnovinite.bg

Тоновете боклук се намират само на няколко километра от центъра на Плевен. За възможната екологична бомба сигнализираха наши зрители още през октомври. Отпадъците са изненада и за собствениците на съседните  имоти. 

В официален отговор от РИОСВ-Плевен през октомври обясниха, че там се съхраняват балирани отпадъци от пластмаса, дървесина и метал. След проверки е установено, че нормативните изисквания са спазени, площадката има разрешение за ползване, а боклуците притежават всички нужни документи. Предвиждало се те бъдат рециклирани и вложени в материали. 

Снимка: btvnovinite.bg

Според фирмата, стопанисваща обекта, от отпадъците се правят настилки.
Въпреки че от РИОСВ увериха, че всичко е законно - днес полиция щурмува депото.

Образувано е досъдебно производство, за да се изясни случая докрай.  Разследващите са назначили експертиза, която трябва да докаже дали депото е законно и са изискали информация от Италия за произхода на боклука.

„Надяваме се, след като получим отговор от италианските власти, да разберем дали са тези боклуци, които се обработват в България, дали  имат общо с операцията,  която беше проведена в Италия по задържане на членове на мафията, които се занимават с този вид дейност ”, обясни главен комисар Ивайло Иванов. 

Снимка: btvnovinite.bg

За bTV вътрешният министър заяви, че резултатите от експертизата се очакват след месец.

Екипът ни се свърза и с управителя на дружеството, което е разследвано от прокуратурата и полицията, но той отказа коментар. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!