„Поздравявам МВР, ДАНС и прокуратурата за акцията в Плевен. Това не е първото място, където влизат по този начин. Подготвят се акции на поне още седем места”. Това обяви премиерът Бойко Борисов по време на инспекция на участъка от „Балкански поток” във връзка с операцията на МВР в депо за отпадъци в Плевен.

Акцията на полицията е за незаконен трафик на боклук от Италия, съхраняван на територията на града. Проверен е завод за отпадъци със съмнения за незаконен трафик на 9000 тона боклук от Италия.

„Всеки, който мисли, че може да прави далавера на гърба на здравето на българските граждани, ще си понесе санкциите“, заяви Борисов.

„Винаги съм считал, че има персонална отговорност, има хора, които получават заплата за своята работа и са оторизирани, когато издадат един документ, той да е законосъобразен. Ако има хора, които са нарушили закона, има места, където да завършат своята кариера. Това е борба с корупцията“, коментира премиерът във връзка казуса около издаденото разрешително от РИОСВ –Плевен на депото, което полицията и прокуратурата проверява.

По-рано днес пред bTV окръжният прокурор на Плевен Ваня Савова каза, че при огледа е установено,  че видимо са нарушени изискванията за съхранение на отпадъците.

„Видимо са нарушени изискванията по съхранение на отпадъци. Отпадъкът не е пакетиран, намира се в разпръснато състояние. Няма ток и вода в обекта, няма машини за преработка на отпадъка“, заяви Савова.

Тепърва ще се изяснява защо в констатациите на РИОСВ това не е отразено, заявиха от прокуратурата.

„Имам сведение и за още едно разрешение за опасни отпадъци и искаме да устновим характера и на това разрешение“, казва Савова.

Междувременно становище за депото изпратиха от РИОСВ – Плевен. В него се уточнява, че на дружеството, което стопанисва отпадъците, не са разрешени дейности по изгарянето им. Не се предвиждало и депониране, защото те били изцяло рециклируем материал, който се  влагал като суровина за последваща обработка.

Екипът ни не успя да открие началника на инспекцията на работното му място. Габриел Савов не отговори и на телефонните ни позвънявания.

Кметът на Плевен Георг Спартански пък успоки, че този боклук не се изгаря в ТЕЦ-а на града.

„Второто, което искам да разсея като възможна спекулация е, че тези отпадъци се карат на депото за преработка на отпадъци, няма такова нещо”, каза Спартански.

Площадката за отпадъци в Плевен е началото на мащабна операция на прокуратурата и МВР, разкри министър-председателят.

Премиерът не изключи възможността наказателна отговорност да бъде търсена и от държавни служители.