Работници на депото за отпадъци от Италия в Плевен са били разпитвани заради фалшифицирани документи. Обектите на фирмата още са затворени. От екоинспекцията в града подготвят за проверка изисканата документация за две области.

Седмица след акцията на полицията и прокуратурата, балите с боклук още са на площадката. Струпан боклук има и пред самата ограда. С отпадъци са пълни и сградите, разказват бивши сортировачи.

Снимка: btvnovinite.bg

Депото още е затворено. По бележка, оставена от разследващ полицай, става ясно, че досъдебното производство още е в ход.

Прокурорската проверка трябва да приключи до два месеца, но не е изключено срокът й да бъде удължен заради обема писмени доказателства.

Междувременно хора от махалата разказват, че от същия боклук има и на друга площадка в Плевен. Отпадъкът на изхода на града не е балиран. В петък директорът на местната екоинспекция отказа да коментира конкретния случай с мотива, че върви проверка.

Доказаните към този момент нарушения са свързани с начина на съхраняване на отпадъците, а именно те не е трябвало да бъдат на площадката, а е трябвало до посочения срок да бъдат преработени.
за bTV наблюдаващите прокурори начертаха и още няколко акцента, върху които работят.

Снимка: btvnovinite.bg

„Установяваме, че няма вода, няма електрозахранване в сградите, намиращи се на този парцел. Самото дружество би следвало да разполага със система за измиване на работните площадки“, обясни Весела Иванова, районен прокурор в Плевен.

Тепърва предстои анализ на събраните до този момент доказателства. Местната екоинспекция е извършила последната проверка на дружеството в края на миналата година. Не са установени нарушения. Вероятно в тази връзка ще се разследват и длъжностните лица, които са имали досег с фирмата.