След серия репортажи на bTV - налагат глоба на собственика на откритите във Враца отпадъци от Италия. Площадката, която се оказа без лиценз, трябва да бъде изчистена до месец.

В събота екипът на bTV попадна на над 50 тона излезли от употреба консумативи за принтери. Властите успокоиха, че са неопасни за здравето.

Снимка: bTV

Достъпът до площадката и днес остава абсолютно безконтролен. Къде и кога точно ще бъдат преместени тези отпадъци -  все още не е ясно.

Миналото лято експерт от екоинспекцията във Враца подаде сигнала за опасния серовъглерод в бившия завод "Химко". Беше съкратен, а впоследствие върнат на работа след намесата на премиера. Сега твърди, че заключенията на колегите му, че отпадъците не са опасни, не са подкрепени с доказателства.

Снимка: bTV

“Т.е. химически анализ на мастилото, че е безвредно за хората, чрез експертна комисия, заключение. Не виждам по това как може да разберете, че това не е опасен отпадък”, заяви Георги Караиванов.

„Те по никакъв начин не се консултираха с компетентните институции“, поясни Величка Величкова – екозащитничка.

Снимка: bTV

ОТ РИОСВ - Враца казаха, че ще поискат още данни от италианския изпращач на отпадъците.

„Просто ние няма как, нямаме лаборатория, нямаме акредитация за извършване на такъв анализ“, каза Христо Христов - директор на РИОСВ - Враца.

Снимка: bTV

Фирмата собственик на отпадъците твърди, че те са суровина за рециклиране.

„Имаме вина. Единствено затова, че не съобразихме, че преди да тръгнем към каквито и да е инвестиционни намерения, реални, трябваше да уведомим надлежните органи“, заяви Стоян Кралев - консултант на фирмата.

Снимка: bTV

Глобата, която може да бъде наложена на фирмата, е от 7 до 20 000 лева.