Важни промени за шофьорите - предлагат да се въведе „бонус-малус“ система при гражданската отговорност. Според мярката застрахователите трябва да въведат нови правила за цените на застраховките. Идеята е водачите нарушители да плащат по-висока такса за гражданската си отговорност. 

Снимка: bTV

Предвижда се и промяна в минималните застрахователни суми.  

Сега компенсацията след телесно увреждане или в случай на смърт - е 10 милиона 420 хиляди лева. Новото предложение на финансовото министерство ще е в евро -  6 милиона 450 хиляди, с 2 милиона лева повече. 

Снимка: bTV

За имуществени вреди пък предложението е за милион и 300 хиляди евро - с близо 500 000 лева повече от сегашните 2 милиона и 100 хиляди.

Как се приемат предложенията?

За 18 години стаж зад волана Николай е видял не едно и две нарушения. Затова се надява по-скъпите застраховки да накарат шофьорите нарушители да се замислят.

„Редно е тези, които нарушават закона да имат стимул и последствия, за да не го правят. Те не само застрашават всички останали, но дори не е честно и спрямо останалите“, посочва той.
 
Експерти също одобряват по-скъпата гражданска отговорност за водачите с нарушения. Но смятат, че предложението застрахователните компании сами да решават какви да са цените за нарушителите няма да е достатъчно ефективно.

Допълват и че все още няма конкретика какво точно ще определя цената на застраховката.

„Има няколко подхода - било на брой нарушения, било спрямо контролите точки. Най-лесно би било на броят на контролните точки да се оценяват качествата на водача. Тази информация ще постъпва от полицията“, казва Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

По думите му сериозен проблем остава фактът, че застраховки се правят спрямо регистрационен номер на автомобил, а не както в останалите държави - на водач.

Мярката „бонус-малус“ бе отлагана вече няколко пъти заради несъгласие в бранша. Предстои да стане ясно дали ще бъде приета.